Pomorac poginuo, za četvoricom se traga: Ogroman teretnjak u plamenu

Photo: Youtube/Screenshot

Jedna je osoba poginula u velikom požaru koji je zahvatio teretni brod „Maersk Honam“ objavila je kompanija Maersk Line. Četiri člana posade vode se kao nestali, a 22 je evakuirano i stižu u u Šri Lanku na plovilu ALS Ceres. Havarija se dogodila na oko 900 nautičkih milja jugoistočno od Salalaha u Omanu.

– U ovom tragičnom trenutku najveću pažnju usmjerili smo za evakuirane kolege i nastavljamo intenzivne operacije traganja i spašavanja za četvoricom članova posade koji su trenutno nestali – kaže Søren Toft iz tvrtke Maersk Line.

Poginuli pomorac je Tajlanđanin, a umro je nakon što se njegovo zdravstveno stanje drastično pogoršalo uslijed ozljeda nastalih pri izbijanju požara.

Što se dogodilo?

U utorak, 6. ožujka 2018. u 15:20 GMT, brod Maersk Honam izvijestio je o ozbiljnom požaru u teretnom prostoru. Brod je bio na ruti od Singapura prema Suezu, oko 900 nautičkih milja jugoistočno od luke Salalah u Omanu. Nakon što su se napori za gašenje vatre pokazali neuspješnim, posada je poslala „MAYDAY“ signal za nevolju, te je ukupno 23 članova posade evakuirano na brod ALS Ceres, koji je stigao na mjesto događaja oko 18:30 GMT. Iako se vatra na brodu Maersk Honam širila i stanje plovila je bilo vrlo kritično, kako piše Maritime post, stavljena je pod nadzor.

Brodovi u blizini preusmjerili su rutu kako bi pomogli u operaciji traganja i spašavanja u koju je osim indijske obalne straže trenutno uključeno pet brodova.

Nacionalnost 27 članova posade su: Indija (13), Filipini (9), Rumunjska (1), Južna Afrika (1), Tajland (2) i Ujedinjeno Kraljevstvo (1).

Brod nosi ukupno 7860 kontejnera, što odgovara 12416 TEU. Uzrok požara je trenutno nepoznat. Iz tvrtke Maersk Line u priopćenju kažu kako će temeljito istražiti ovu tragediju u suradnji sa svim nadležnim tijelima.

Maersk Honam je moderan brod, izgrađen 2017. godine, ima nominalni kapacitet od 15262 TEU, a plovi pod Singapurskom zastavom.

D.G.

Izvori: Maritime post, World Maritime News, Indian Coast Guard