U kom smjeru ide otok Krk?

Foto: Boris Kačan

OMIŠALJ – Ako bude LNG terminala, što će biti s turizmom pitaju se stanovnici Krka koji strepe hoće li im se isplatiti ulaganja u apartmane i restorane? Što će biti s ribarstvom i čistim morem u tom slučaju? Hoće li se riječka luka dijelom rasteretiti prema Krku i napokon, kad će se više ukinuti jedina mostarina u Hrvatskoj bez alternativnog pravca za otok? Sve su ovo pitanja zbog kojih je Krk ovog tjedna došao u središte morske pažnje. 

U Omišlju na otoku Krku razmišlja se o gradnji LNG terminala. Važe se svaka riječ, ali kao što obično biva, ne i svaka kuna. Stručnjaci predlažu jedna rješenja, ali ona su dugoročna, a oni koji odlučuju grandiozne rezultate žele odmah. Ipak su izbori samo svake 4 godine. U blizini se odvija i još jedan apsurd. Most za Krk otplaćen je prije 28 godina,  a ipak jedini je u Hrvatskoj na kojemu se još plaća cestarina, te ne postoji alternativni prometni pravac. Primorsko-goranska županija stoga je složno odlučila istupiti prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Apsurda bi se našlo i još jer u Hrvatskoj se svi razumiju u sport, politiku, povijest i vremensku prognozu. Po potrebi razumiju se i u nuklearnu fiziku, što je možda razlog da u školama obučavani stručnjaci zemlju napuštaju u rijekama ljudi. A blizu grada Rijeke još uvijek je ovaj prekrasan prizor od otoka Krka prema kopnu – Šmriki i Jadranovu.

Ovog tjedna, izbor Borisa Kačana pao je na ovu fotografiju.

D.G.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY