6. Festival studentskih klapa: Dalmatinski studenti kroz pismu čuvaju svoju tradiciju poviješću pritrujenu

Photo: FSK

ZAGREB – U petak 16.ožujka s početkom u 20 sati započinje u kino dvorani Studentskog centra u Zagrebu 6. Festival studentskih klapa.

Udruga studenata grada Splita, koja okuplja splitske studente i njihove priajtelje u Zagrebu, organizira ovaj festival. Na ovogodišnjem izdanju nastupat će 8 klapa, sve redom iz Zagreba čiji su članovi većinskim dijelom Dalmatinci i studenti različitih fakulteta. To su redom : muške klape: Gradec, Mašklin, Arancin, Pianissimo, Lugarin; mješovita: Falkuša i ženske: Euterpa i Trebatinke.

Photo: FSK

Klape će se predstaviti s dvije skladbe, jedna izvorni klapski napjev, dok je druga autorska ili obrada popularne skladbe. Ovogodišnji žiri čine 3 maestra iz područja klapskog svijeta, koji su ostavrili iznimne uspjehe na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu: Marko Rogošić, Jurica Bošković i Bojan Pogrmilović. Na temelju procjene žirija klape će zauzeti 1.,2. i 3. mjesto te u skladu s tim biti nagrađena s 2000kn, 1500kn i 1000kn.

– Jedna klapa također će biti nagrađena od strane publike i dobiti nagradu od sponzora kluba Hangar gdje se održava afterparty uz DJ Flexa, polurnog Dj-a iz splitskog kluba Zneta ( ex O’hara). U revijalnom dijelu festivala nastupat će gosti, tamburaški orkestar Gaj i KUD Jedinstvo iz Splita te će na taj način, uz splitske narodne nošnje te tradicionalni nakit Zlatarnice Rodić, koje će nositi članovi Udruge te ženska klapa Udruge ( Trebatinke) kao organizatori doprinjeti isticanju baštine i pokazati dalmatinsku kulturu u najboljem svjetlu. – kazala je to predsjednica Udruge stdenata grada Splita, Tina Duplančić, inače studentica 3. godine na studiju informatike i komunikologije.

Photo: FSK

Veličini ovogodišnjeg festivala svakako doprinose i sponzori, prvenstveno studentski centar i studentski zbor Sveučilita u Zagrebu, kao i gradska skupština grada Zagreba te Badel koji je zaslužan za bogat domjenak za klape i organizatore nakon festival, UBER koji je omogućio 10% na vožnje toga dana za sve posjetitelje, Swanky hostel koji je smjestio plesače iz Jedinstva, Clissa koja je omogućila prijevoz i mnogi drugi.

– Festival se ove godine održava u najvećem izdanju, zbog sve većeg broja klapa i mladih zainteresiranih za kulturnu baštinu, stoga očekujem rekordan broj posjetitelja i ove, a i sljedeće godine. – poručila je Tina Duplančić.