REALNOST ILI VIZIJA? Amerikanac kaže da bi uložio pola milijarde eura u otok Pašman

Foto: Boris Kačan

PAŠMAN – Samo jedna, ali vrijedna – tako se može ocijeniti ponuda američke tvrtke “Blackard Global” na međunarodni natječaj općine Pašman kojim se tražio investitor u “Pašman rivijeru”, projekt poznatiji kao “Južni Pašman”. 

Riječ je, naime, o gradnji velikog turističkog kompleksa na čak 260 ha površine u dvije uvale na južnim obalama Pašmana, koji je vrijedan oko 500 milijuna eura, piše Zadarski.hr.

Photo: Youtube/Screenshot

Da bi se ovaj projekt uopće mogao naći na međunarodnom tržištu, odnosno tražiti investitora dovoljno moćnog da ga realizira onako kako je zamišljen u osnovnoj ideji, općina Pašman je prije nekoliko godina angažirala tvrtku “Hosting International” iz Zadra Eugena Sorića, koji je posljednjih godina razvijao ovu ideju te pripremio projekt za natječaj. Sorić u ponedjeljak, nakon što je “Blackard Global” u zadnji čas donio svoju ponudu, nije krio zadovoljstvo da se to na koncu i dogodilo. Kaže da je znao za interes američke tvrtke za ovaj projekt, te da je bio zainteresiran za još jedan europski konzorcij koji se na koncu nije javio.

Zaštićene uvale

Prostor koji se daje u dugoročnu koncesiju je onaj oko izuzetno atraktivnih i zaštićenih uvala Soline i Žinčena, okrenutih prema Dugom otoku i Kornatima, ali i odvojenih od gotovo svih infrastrukturnih pravaca na Pašmanu. Međutim, nedavno se dogodilo nešto drugo, jako važno za ovaj otok, kao i cijeli taj dio Zadarske županije: projekt punog naziva “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon” bit će sufinanciran sredstvima EU fondova u visini od 585 milijuna kuna (72 posto), a preostali dio od 227,5 milijuna kuna (28 posto) planira se financirati sredstvima Hrvatskih voda (10,30), državnog proračuna (10,30) te sredstvima jedinica lokalne samouprave (7,5 posto). Na Pašmanu bi ovaj infrastrukturni projekt trebao biti gotov do 2023. godine, a to znači da se može dogoditi da bi, u idealnoj situaciji, do dovršetka izgradnje kompleksa “Pašman rivijere” na otoku bila izgrađena i kapitalna infrastruktura.

Ono što sada ponovno dobiva na aktualnosti i važnosti je i izgradnja mosta kopno – otok Pašman, za što se zalažu političke, građanske pa i iseljeničke otočne strukture. Ali, Vladina ministarstva i dalje šute.