Jedriličarska avantura oko svijeta Nenada Vlahovića u Primoštenu

Photo: Nenad Vlahović, osobni album

 

PRIMOŠTEN – Putopisna predavanja ‘Četvrtkom oko svijeta’ u primoštenskoj knjižnici ovaj su mjesec, iznimno zbog vremenskih uvjeta, prebačena za četvrtak 15. ožujka, a ovaj put će se posjetitelji s vrha planine spustiti malo bliže moru uz predavanje Nenada Vlahovića, poznatog plesača i moreplovca, piše ŠibenikIN.

– Nakon našeg prošlomjesečnog gosta Mateja Perkova, čije su anegdote potakle dio naše publike da njegovu tribinu proglase najboljom do sada, sad ćemo se s više od 4.000 m visine marokanskih planinskih vrhunaca spustiti na razinu mora. Svi koji su prije nekoliko godina na Croatian Travel Festivalu propustili predavanje odvažnog plesača-moreplovca Nenada Vlahovića sad će dobiti još jednu priliku čuti uzbudljivu priču o njegovom jedinstvenom podvigu jedrilicom oko svijeta – najavljuju organizatori.

Diplomirani inženjer strojarstva iz Zagreba i jedan od najuspješnijih trenera sportskog plesa u Hrvatskoj, Nenad Vlahović je tek drugi Hrvat nakon poznatog moreplovca-književnika Jože Horvata koji je uspio sportsko-rekreacijskom jedrilicom oploviti svijet, i to bez ikakvog nautičkog predznanja i često sam, bez posade. Svoj brod je sam gradio 10 godina, a njegovo putovanje oko svijeta je trajalo 2 godine, 8 mjeseci, 5 dana i 2 sata.

Posjetio je 30 zemalja i preplovio 26.000 nautičkih milja, a doživio je sve što bi se i moglo zamisliti na ovakvom putu: jedrio oceanima i najopasnijim svjetskim morima, preživio oluje, susretao gusare i narkodilere, morske pse, jaguara u džungli Orinoca, krokodile, komodske zmajeve, ali je također i neizmjerno uživao u prekrasnoj prirodi i druženju s divnim ljudima – na Fidžiju je čak održao školu plesa. Svoje doživljaje je opisao u knjizi „Zov dalekih obala – Jedrilicom oko svijeta“.

ŠibenikIN