2 min. čitanja

VIDEO IZ 70-ih: Otkrivamo nepoznatog Olivera, klape, običaje i život Vela Luke

VIDEO IZ 70-ih: Otkrivamo nepoznatog Olivera, klape, običaje i život Vela Luke
Photo: Youtube/Screenshot/Morski.hr

VELA LUKA – Iz arhiva Televizije Beograd donosimo priču o Veloj Luci. Osnova 10-minutnog dokumentarca „TV pismo iz starog kraja“ je pjesma s nekoliko crtica iz tadašnjeg života.

Photo: Youtube/Screenshot/

Ovu arhivsku snimku koja prikazuje veloluške klape Hum, Vela Luka i Ošjak, iz naftalina je izvukao montažer filmova „Četvrti čovjek“, „Klopka“ i sprskog kandidata za Oscara „Montevideo, Bog te video!“, Dejan Urošević. Za Morski.hr kaže da je zaljubljenik u more i tek skromno dodaje kako voli istraživati arhivske materijale dalmatinskih običaja, te ih tako spašavati od zaborava.

Photo: Youtube/Screenshot/

Na filmu i do tad manje poznati Oliver

Priča o Veloj Luci iz 70-ih počinje pjesmom tada javnosti manje nego danas poznatog Velalučanina i oćalinka – Olivera Dragojevića koji kroz film ne odoljeva uz gitaru zapivati sotto voce uz klapu. U to vrijeme je, nakon neuspjeha na Splitskom festivalu 1967. sve do 1972.  svoj zanat kovao svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima. Klesao je tako svoj danas već jedinstven stil, ali nikad se nije ustručavao zapivati s prijateljima i tu je ostao uvijek isti.

Za Vela Luku tada kažu kako se osim ljepote netaknute prirode i borove šume, najprije  ističu gostoprimljivi ljudi. Možemo vidjeti danas rijedak primjer kako obitelj ide u ribe i vjerojatno tad sasvim uobičajeno ima bogat ulov. Vidjet ćemo u filmu veloluški tanac i narodne nošnje.

Photo: Youtube/Screenshot/

Neke činjenice jednostavno bole

Saznat ćemo i kako je u Veloj Luci 1970. bilo 5 tisuća stanovnika, dakle tisuću ili petinu više nego danas. Razvijena je bila prerađivačka industrija, pa je tadašnja tvornica ribe Jadranka zapošljavala 200 radnika. Radila je uspješno 114 godina do moderne hrvatske države koja je dozvolila da je 2007. godine preuzme jedna banka.

Photo: Youtube/Screenshot/

Ova TV glazbena razglednica iz starog kraja svakako može nositi i naslov: „Vela Luku mala ne zaboravi“.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.