U Splitskom kanalu spašene dvije jedrilice

Photo: Morski.hr

SPLIT – Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć su, u suradnji sa službenicima Lučke kapetanije Split, koordinirali spasilačku akciju prema posadi strane havarirane jedrilice u Splitskom kanalu.

Spasilačka akcija započela je u trenutku prijama poziva pogibelji, 15. ožujka u 20.30 sati, kada je voditelj jedrilice ‘Janibela’, zastave SAD-a, dužine 15 metara sa 3 člana posade dojavio o havariji pogonskog stroja te nemogućnoti upotrebe brodskih jedara, dok su plovili Splitskim kanalom iz smjera Šolte prema Gradu Splitu.

Budući da su na moru vladali relativno nepovoljni vremenski uvjeti uz južni vjetar od oko 50 km/h i valovito more, MRCC Rijeka prema dojavljenoj poziciji angažirala je spasilačku brodicu LK Split, čija je posada u 22.15 sati pronašla havariranu jedrilicu te, nakon što su utvrdili da nema ozlijeđenih i da jedrilica ne prima more, istu uzeli u tegalj do Splitske gradske luke, kamo su sigurno pristali noćas u 00.30 sati.

Večer prije, 14. ožujka, MRCC Rijeka koordinirala je još jednu sličnu akciju i to prema posadi havarirane jedrilice ‘Caitlin of Lorne’, zastave Ujedinjenog kraljevstva, dužine 14,5 metara, čija je dvočlana posada u 18.38 posredstvom Obalne radio postaje ORP Splitradio dojavila havariju pogonskog stroja i nemogućnost daljnje plovidbe.

Odmah po prijamu poziva o događaju su obaviješteni službenici Lučke kapetanie Split, no, obzirom da su u tom vremenu na moru vladali povoljni vremenski uvjeti, bez opasnosti za posadu i plovilo, u akciju su angažirani djelatnici tvrtke za obavljanje komercijalnog spašavanja plovila i posada na moru. Havarirana britanska jedrilica i posada, koja je plovila iz Milne prema Krfu u Grčkoj, uspješno su dotegljeni sa pozicije pronalaska, 8 NM jugozapadno od Splita u Splitsku ACY marinu, gdje su sigurno vezani u 21.34 sati.

R.I.