Predstavljen studij Vojnog pomorstva u Splitu

Photo: MORH/ K. Brigljević

SPLIT – Predstavljanje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojno pomorstvo održano je u subotu, 17. ožujka u okviru Dana otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu. Na konferenciji za medije o značaju ovog studija govorili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli i dekan Pomorskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Nikola Račić, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović zahvalio je Ministarstvu obrane i Hrvatskom vojnom učilištu na izvrsnoj suradnji pri realizaciji ovog projekta podsjetivši na činjenicu da Sveučilište u Splitu tradicionalno njeguje mediteransku orijentaciju te da će se novi studiji Vojno pomorstva izvrsno uklopiti u taj segment. Rektor je naglasio da će se prvi plodovi ovog projekta vidjeti tek za nekoliko godina, najavivši i studij na engleskom jeziku te suradnju s NATO savezom, njihovim znanstvenim fondovima te drugim znanstvenim institucijama. Izrazio je nadu da će ovaj studij dati veliki doprinos izgradnji naše vojske, ali i samog Sveučilišta.

Photo: MORH/ K. Brigljević

Ministar Krstičević je istaknuo kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku ratnu mornaricu kazavši kako je novi studijski program Vojno pomorstvo važan za obrazovanje mladih pomorskih časnika.

– Obrazovanje je imperativ za pobjedničku Hrvatsku vojsku i perspektiva za Hrvatsku kao pomorsku zemlju – kazao je ministar izrazivši zadovoljstvo izvrsnom suradnjom četiriju ministarstava, obrane, mora, prometa i infrastrukture, znanosti i obrazovanja te unutarnjih poslova, Sveučilištem u Splitu, Hrvatskim vojnim učilištem i Hrvatskom ratnom mornaricom koji su sudjelovali u ovom projektu.

– Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti. Kao što Hrvatska kopnena vojska ima studij Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana program kadet vojni pilot, tako će od sada Hrvatska ratna mornarica imati program Vojno pomorstvo, koji će zahvaljujući ovom studiju dobiti kvalitetne pomorske kadrove i dostojno nastaviti pomorsku tradiciju – kazao je ministar Krstičević. Poručio je da uz sinergiju znanja, iskustva i dugogodišnju pomorsku tradiciju, program ima sve predispozicije da bude uspješan.

Photo: MORH/T. Brandt

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić istaknuo je kako mu je izuzetna čast prisustvovati predstavljanju novog studijskog programa nastalog u sinergiji nekoliko ministarstava.

– Naše Ministarstvo ovaj studij gleda kroz prizmu afirmacije pomorstva u Republici Hrvatskoj. Ne možemo zanemariti činjenicu da u našoj zemlji ima 22 tisuće pomoraca, od čega ih je preko 15 tisuća na brodovima u međunarodnoj plovidbi, te je preko 12 tisuća časnika. U statističkom izvješću Europske agencije za sigurnost plovidbe, Hrvatska je četvrta zemlja po broju časničkog pomorskog kadra i nužan joj je ovaj studij – ustvrdio je kapetan Orlić.

– Procesi za osnivanje ovog studija započeti su još 2014. godine. Kompetencije i znanja koje će budući mornari ovdje dobiti, prije svega se ogledaju u stjecanju i razumijevanju znanstvenih i stručnih načela u poznavanju i razumijevanju pomorske prakse i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom, a završetkom petogodišnjeg studija časnik poručnik korvete može odmah biti uključen u postrojbe Hrvatske ratne mornarice -pojasnio je zapovjednik HVU-a general Pađen.

Photo: Wikipedia

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli je rekao da je Hrvatskoj ratnoj mornarici izuzetno važan ovaj studij kojim će dobiti novu snagu i kvalitetne časnike spremne na sve moguće izazove. Naglasio je da će se rezultati vidjeti tek za nekoliko godina, jer će budući mornarički kadar kroz studij dijeliti zajednička iskustva i time biti spremniji za buduće izazove. Dodao je kako će HRM pružiti bezrezervnu potporu da se studij odvija na najbolji mogući način.

Dekan Račić je kazao kako je osnivanju studija prethodilo četiri godine mukotrpnog rada, a nastao je na osnovama tradicije Pomorskog fakulteta, jer su proteklih desetak godina iznjedrili brojne mornaričke časnike iz redova svojih studenata.

Sudionici konferencije su sudjelovali i u radu 1. sjednice Vijeća Vojnog pomorstva, a po čijem su završetku ministar Krstičević, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Orlić, rektor Sveučilišta u Splitu Anđelinović i zapovjednik HVU-a general Pađen obišli vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, sportske terene, teretanu, smještajne objekte te učionice i kabinete u kojima će se provodi nastava i obuka Vojnog pomorstva. Tijekom obilaska razgledali su i brodove Hrvatske ratne mornarice.

Photo: MORH/T. Brandt

Također, susreli su se i s posjetiteljima koji su u sklopu Dana otvorenih vrata HVU-a imali priliku informirati se o studijskim programima za potrebe OS RH, Vojnom inženjerstvu i Vojnom vođenju i upravljanju te o novom diplomskom studiju Vojno pomorstvo, za koji su iskazali poseban interes, te pogledati multimedijalne prezentacije koje su održali voditelj Odsjeka pomorskih operacija na Katedri taktike HVU-a kapetan bojnog broda Boris Kero i predstavnica HRM-a poručnica bojnog broda Ivana Čosić.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova.

Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu. Studij traje pet godina ili 10 semestara i njegovim završetkom stječe se 300 ECTS bodova. Nakon druge godine studija studenti će moći izabrati smjer vojne nautike ili smjer vojnog brodostrojarstva.

Za akademsku godinu 2019./2020. planira se da će se nastava studija Vojnog pomorstva odvijati na engleskom jeziku.

Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva, priopćili su iz Ministarstva mora.

R.I.