3. maj bi željeli preuzeti tajanstveni invesitori

Foto: Uljanik

PULA/RIJEKA – Za preuzimanje »3. maja« postoji interes ozbiljnih ulagača. Hoće li se dogoditi takav  značajan iskorak ovisi o mnogim faktorima, posljednja je informacija koja je stigla iz vrha Uljanik grupe nakon što je prije nešto više od tjedan dana u riječkoj javnosti otvoreno pitanje izdvajanja riječkog brodogradilišta iz ovog interesnog braka s Puljanima.

Pojašnjavajući koji su to »mnogi faktori« koji su igri oko izdvajanja »3. maja«, zanimljivo je što iz Uljanika navode kako se to prije svega odnosi na atmosferu koja se stvara te da li je ista prihvatljiva za ozbiljne ulagače, koju sukreiraju i politika i socijalni partneri, piše Novi list.

Ono što je glavni šef Uljanika Gianni Rossanda tek uvijeno natuknuo na sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća u Rijeci, iz Pule sada jasno naznačuju da, što se njih tiče, moguće izdvajanje riječkog brodogradilišta neće ići kako to neki možda zamišljaju. A nije mali broj onih koji u Rijeci smatraju da bi da Puljani trebali prepustiti za isto onoliko koliko su ga i sami dobili od države – za 1 kunu. Štoviše, da bi se »3. maju« prethodno trebalo vratiti pola milijarde kuna duga na račun danih pozajmica.

– Potencijalno izdvajanje Brodogradilišta »3. maj« iz Uljanik grupe može se sagledavati prema istim poslovnim uvjetima koji bi vrijedili za bilo koje društvo Grupe, a ne prema društveno-političkim. Jedina meritorna pitanja za takvu potencijalnu transakciju su interes vlasnika i potencijalnog kupaca, pri čemu su vrlo važna pitanja gradnji i cijena za vlasnički paket. Pitanje pozajmica spada u redovno poslovanje odnosno potraživanja Društva koje i potencijalni kupac i prodavatelj stavljaju u kontekst ukupne transakcije, kažu u Upravi Uljanika kada smo zatražili da nam odgovore pod kojim su uvjetima spremni prepustiti »3. maj« novom vlasniku.

Sada je jasnije što je Rossanda mislio kada je u Rijeci izgovorio da u Puli nemaju ništa protiv izdvajanja riječkog brodogradilišta, ali pod uvjetom da to bude dio jednog te istog paketa koje će garantirati opstojnost brodogradnje u Puli i Rijeci.

Photo: Uljanik

Interesni brak, interesni razvod 

Zasad nema pouzdanijih informacija tko su ti ozbiljni ulagači koji, kako tvrde u Uljaniku, pokazuju interes za »3. maj«. S druge strane, ne bi bilo toliko nelogično da je među njima možda i talijanski Fincantieri, za kojeg već u kraljevičkom brodogradilištu izrađuju sekcije za kruzere.

Interesni brak podrazumijevat će i interesni razvod ako do njega dođe, moglo bi se pojednostaviti. Pritom ćemo iznijeti neke činjenice, kao što je program restrukturiranja pulskog brodogradilišta, koji je još u izradi. Prema onom što je dosad obznanjeno, taj plan počiva na proizvodnom optimumu od 3,5 do 4 složenih novogradnji koji bi se trebali graditi u oba brodogradilišta. No, što ako »3. maj« s novim vlasnikom krene svojim putem?

 

Samo bez kalkulacija 

– Stav Sindikata metalaca od početka je jasan. U predstojećem restrukturiranju Uljanika moraju se sačuvati navozi pulskog i riječkog brodogradilišta, kao i najveći mogući broj radnih mjesta. Ako već na nivou cijele Grupe nije moguće doći do dovoljno kvalitetnog rješenja koje će jamčiti dugoročnu opstojnost riječkog i pulskog brodogradilišta, »3. maj« u toj varijanti itekako ima pravo na svoj samostalni put. Riječ je o brodogradilištu koje, unatoč trenutnim problemima, nema dubioza, koje ima proizvodni potencijal, znanje, kadrove, tradiciju, uhodanu mrežu kooperanata i dobavljača. Nažalost, pokazalo se da je u ovoj zajednici »3. maj«, u najmanju ruku, stagnirao.

U konačnici, ovo odvajanje moglo bi olakšati posao i upravi Uljanika koja bi se onda mogla fokusirati samo na pulsko brodogradilište i njegove radnike. Riječko brodogradilište od iznimnog je gospodarskog, socijalnog, pa i političkog značaja za Rijeku i regiju. Riječ je, uostalom, o 1.700 zaposlenih i još oko 1.300 radnika iz kooperantskih tvrtki. I zato svi koji žele dobro »3. maju«, ovom gradu i Županiji, svi koji razmišljaju odgovorno nemaju pravo ni na kakva kalkuliranja, smatra regionalni povjerenik Sindikata metalaca Damir Bačinović.

Novi list