Novi projekt: Jadrolinijin brod manjeg kapaciteta i duplo jeftiniji od predviđenog

Photo: Wikimedia

RIJEKA – Prema novom idejnom projektu, Jadrolinijin brod za udaljene otoke trebao bi imati kapacitet za 900 putnika i 200 vozila, a vrijednost ove investicije procjenjuje se na iznos od oko 25 milijuna eura, piše Novi list.

Ta svota upola je manja od one predviđene u projektu bivše uprave kompanije na čelu s Alanom Klancem kada se predviđala cijena od 50 milijuna eura.

Nakon kadrovskih promjena u najvećem hrvatskom putničkom brodaru i imenovanja Davida Sopte na čelo kompanije, zaključeno je kako je riječ o prevelikom i neopravdanom trošku, pa je iznova naručen idejni projekt kako bi se realizirao koncept nešto manjeg, a time i bitno jeftinijeg broda za udaljene vanjske otoke. Tako je sada, umjesto 120 metara, predviđena dužina broda od 102,6 metara, dok je kapacitet sa 1.500 smanjen na 900 putnika.

Prvi projekt odradila je tvrtka Remontowa Marine Design & Consulting iz Poljske, a ovaj projekt nešto manjeg i bitno jeftinijeg broda radio je projektni biro Classis d.o.o. iz Splita.

Strateški cilj kompanije ostaje isti kao i prije, a to je izgradnja broda koji će biti prilagođen održavanju linija prema otocima Lastovo, Vis, Korčula i Hvar, odnosno broda koji će zamijeniti neadekvatan i zastarjeli brod »Lastovo«, koji je izgrađen 1970. godine i ima kapacitet za svega 60 vozila.

STARI PROJEKT
Dužina broda 120 metara
Kapacitet 1.500 putnika
Cijena 50 do 70 mil. eura

NOVI PROJEKT
Dužina broda 102,6 metara
Kapacitet 900 putnika
Cijena 25 milijuna eura

Novi list