U planu novo pristanište u Malim Srakanama

Photo: Boris Kačan

SRAKANE – Dvoje stalnih stanovnika, oni ljetnih, ali i potencijalni novi (povremeni) stanovnici Malih Srakana od ljeta bi trebali imati na raspolaganju novo pristanište.

Rekonstruirani mul – stari su prije nekoliko desetljeća uništile nevere – bit će u obliku slova “L”, vanjskih dužina operativnih obala 16 i 14 metara, a bit će širok četiri metra, piše portal Otoci.net. Planirano je da se uz mul može privezati deset plovila, i to pet duljine do šest metara, dva duljine između šest i osam metara, te po jedan za plovila duljine 8-10, 10-12, odnosno 15-18 metara. Dosad se na otok moglo jedino tako da se pred brod dođe malom barkom, koja inače iz sigurnosnih razloga stoji izvučena na obali, a onda polako prekrca ljude i predmete. Stalni stanovnici Malih Srakana su hrvatsko-austrijski bračni par Kohl, koji ovdje borave više od pedeset godina.

U prostoriji gradske uprave u Malom Lošinju potpisan je ugovor o rekonstrukciji, “težak” dva milijuna kuna s PDV-om, s rokom izvođenja od tri mjeseca. Potpisnici, gradonačelnica Ana Kučić i Radojko Brnčić iz riječke tvrtke “Sun Adria”, izrazili su nadu da će ovi radovi rezultirati obnovom života na otoku, a svakako će ga sada više posjećivati turisti.

Bojan Purić, Otoci.net