PROSVJED ZBOG GAŽENICE – TZ Zadar: “Luka vrijedi zbog kupljene kave i suvenira van sezone”

Foto: Youtube/Screenshot

ZADAR – U Zadru je nastala prava pobuna oporbe i jednog dijela građana zbog odluke o dodjeli koncesije na 20 godina za luku Gaženica turskom Global Ports Holdingu i to nakon što je raskinut ugovor s tom kompanijom za dubrovačku luku Gruž. Istodobno se javlja i zadarska Turistička zajednica koja u izjavi o milijarde eura vrijednoj luci i pristupnim cestama, poentira: “Jedan kupljeni suvenir ili kupljena kava po gostu je značajan prihod s tim velikim brojkama”

Bijes u Zadru zbog po mnogima sporne odluke da se luku izgrađenu na kreditima građana u vrijednosti od 1,5 millijardi kuna dodijeli ponuditelju na 20-godišnju koncesiju od 32 milijuna kuna ili preciznije za 47 puta manju vrijednost!

Da se ovakve stvari mogu dogoditi samo u Hrvatskoj, upozorava politička opozicija koja je u srijedu prosvjedovala na Narodnom trgu u Zadru. Sa svojim su zahtjevima upoznali i vrh hrvatske vlasti, pri čemu su tražili smjenu Upravnog vijeća i ravnatelja Lučke uprave Zadar, te tražili poništenje odluke.

Photo: Lučka uprava Zadar

Kava i pizza-cut – bolje nego ništa? 

Ipak, u akciju obrane Gaženice od oporbe uključili su se (osim vlasti) i Lučka uprava Zadar, čiji je ravnatelj građane pokušao uvjeriti kako nema mjesta strahu da svojih 47 kuna zamijene za kunu. Slično, ali još slikovitijim riječima, koordinirano je izletjelo iz županijske i gradske turističke zajednice, gdje je u obrazloženju jeftine prodaje preskupe luke obrazloženje da ona Zadru donosi neslućeni gospodarski razvoj između ostalog odzvonila rečenica “Jedan kupljeni suvenir ili kupljena kava po gostu je značajan prihod s tim velikim brojkama”.

Ovim tempom Gaženica će se isplatiti tek za 47 godina

Hoće li grad u kojem je Pizza cut ljeti rijedak suvenir usputnih gostiju koji svrate na vikend jeftinim letovima iz Zemunika ili prošeću gradom s kruzera, a najpoznatije atrakcije Pozdrav suncu i Morske orgulje još uvijek plaćaju samo građani (pa turisti i dalje besplatno uživaju u apsolutno svemu) na ovaj način teško isplatiti uloženo, pitanje je na koje će vrijeme dati odgovor.

Matematika kaže da će za neutralnu nulu u Gaženici na ovaj način Zadrani ipak pričekati 47 godina.