1 min. čitanja

200 godina prvog hrvatskog svjetionika

200 godina prvog hrvatskog svjetionika
Photo: Boris Kačan

SAVUDRIJA – Austrija, pa Austro-Ugarska izgradila je mrežu svjetionika na istočnoj obali Jadrana. Kad bi se cijena izgradnje pretvorila u današnje vrijednosti, iznosilo bi to kao izgradnja cijele trase autoceste Zagreb-Split s okolnom infrastrukturom! Započela je upravo sa Savudrijom koju je 17. travnja 1818. godine osobno pohodio car Franjo I. da bi upalio prvo svjetlo.

Naravno, sve je ovo izgrađeno bez kredita i s uspješnim planom od sto godina. Uzmemo li u obzir da je Austro-Ugarska izgradila najveću većinu luka, otočnih lučica i pristana, dobar dio priobalne arhitekture, sveučilišta, škole, rive koje baštinimo i danas, od astronomskih brojki zabolit će nas glava. Tako pametno vođenje države kao da je futuristički plan budućnosti, a ne prošlost koja se dogodila i iz koje bi samo trebali nešto naučiti.

U spomen na 200 godina godina svjetioničarstva u Hrvatskoj ovaj tjedan obilježio je poziv iz Europarlamenta u Bruxellesu skupini entuzijasta udruženih u udrugu Lux Mediterraneum da prikažu Europi svoj projekt Legende svjetla i tako svečano obilježe ovu obljetnicu.

Tako je i ovotjedni izbor Borisa Kačana upravo Savudrija.

I.B.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.