Predstavljena aplikacija SafeSeaNet Ecosystem Europske agencije za pomorsku sigurnost

Photo: Youtube/Screenshot/EMSA/ilustracija

ZAGREB – U prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održana je radionica za rad u aplikaciji SafeSeaNet Ecosystem GUI (SEG), u organizaciji Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) i ovog Ministarstva.

Aplikacija SEG predstavlja učinkovit i pouzdan alat nadzora pomorskog prometa, za potrebe operativnog i analitičkog rada, obzirom da raspolaže brojnim funkcionalnostima koje djelatnicima službi s nadležnostima na moru mogu osigurati brži, jednostavniji i efikasniji rad u praćenju situacijske slike na moru.

Photo: Youtube/Screenshot/EMSA/ilustracija

Pored praktičnog rada u aplikaciji SEG koja predstavlja napredno grafičko sučelje u kojem su objedinjene mogućnosti lociranja pomorskih objekata kombinacijom različitih izvora i tehnologija lociranja (AIS, satelitski AIS, LRIT, CleanSeaNet i drugi), predstavnici EMSA-e predstavili su i mogućnosti satelitskog Copernicus sustava, dok su predstavnici Uprave sigurnosti plovidbe predstavili nacionalne alate za nadzor i upravljanje pomorskim prometom.

Photo: Youtube/Screenshot/EMSA/ilustracija

Radionici je prisustvovalo ukupno 39 djelatnika s predstavnicima iz svih službi s nadležnostima na moru, uključujući pomorsku policiju, carinu, sanitarnu inspekciju, upravu ribarstva te ratnu mornaricu, kao i predstavnicima Slovenije i Crne Gore.

Po završetku radionice svim sudionicima iste EMSA je uručila odgovarajuće certifikate kao dokaz o uspješno provedenoj edukaciji, stoji u priopćenju Ministarstva mora.

I.B.