ODBIJENE ŽALBE – Most za Pelješac uskoro grade Kinezi

ZAGREB – Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave objavila je na svojim internetskim stranicama Rješenje kojim kao neosnovane odbijaju žalbe Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayi, kao i njihovi zahtjevi za naknadom troškova žalbenog postupka. To znači da bi s kineskim konzorcijem “China Bridge and Road Corporation” uskoro trebao biti potpisan ugovor o gradnji mosta kopno- Pelješac.

Podsjetimo, Hrvatske ceste su 8. siječnja ove godine odabrale ponudu kineskog ponuditelja za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Ilustracija: Pipenbaher consulting

U pojašnjenju na 17 stranica najupečatljivije izgleda što je potpuno pobijena tvrdnja da je kineska tvrtka ponudila dampinške cijene. Žalitelji naime nisu niti dokazali da bi se u konkretnom slučaju radilo o dampinškim cijenama i da je odabrani ponuditelj korisnik državnih potpora. Tvrdnje kako ponuditelj nudi čelik, odnosno željezo porijeklom iz Kine, također su ocijenjene paušalnima.

Prema prvim neslužbenim informacijama, ugovor s Kinezima bi mogao biti potpisan kroz 10-ak dana.

D.G.