RAB: Zbog novog trajekta “Četiri zvonika” gradit će se nova riva

Photo: Boris Kačan

RAB – Najveća investicija Županijske lučke uprave Rab u ovoj godini bit će modernizacija trajektne luke Mišnjak za koju će se izdvojiti ukupno devet milijuna kuna. Jedan od razloga za ovu investiciju jest činjenica da se luka mora tehnički prilagoditi prihvatu novog trajekta Rapske plovidbe, koji je nedavno izgrađen u Kraljevici, a nosi ime »Četiri zvonika«. Novi trajekt dug je 79 metara i već je započeo s održavanjem državne linije Stinica-Mišnjak, a u prvoj fazi projekta, koja se već gradi, predviđeno je podizanje dijela obale na kotu od dva metra iznad površine mora i to u dužini obale od ukupno 90 metara. Ta prva faza vrijedna je 600.000 kuna, radovi su započeli krajem veljače i trebali bi biti završeni do kraja svibnja, piše Novi list.

Photo: Facebook/Brodogradilište Dalmont

Kako ističe ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić, praktično je osigurano financiranje za prve dvije faze projekta u ukupnoj vrijednosti od devet milijuna kuna od čega je načelno dogovoreno da će resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izdvojiti sedam milijuna, PGŽ dodatnih 1,5 milijuna kuna, dok će ŽLU Rab izdvojiti 500.000 kuna.

– Druga faza projekta vrijedna je 6,9 milijuna kuna, ujedno je i najzahtjevnija i tu se planira obaviti izgradnja dvije rampe za ukrcaj i iskrcaj vozila i putnika, te platoa ukupne površine 1.900 četvornih metara. U ovom trenutku imamo spreman glavni projekt, a idućeg tjedna očekujemo ishodovanje građevinske dozvole. Natječajna dokumentacija je također spremna te planiramo već do kraja ovog mjeseca objaviti natječaj za izbor izvođača radova.

Photo: Boris Kačan

Samu dinamiku gradnje druge faze morat ćemo uskladiti s brodarom Rapskom plovidbom, jer se svakako mora računati sa sve većim prometom kako se bude približavala turistička sezona, što znači da će biti potrebno u određenom trenutku privremeno stopirati radove kako se ne bi ometao promet u trajektnoj luci Mišnjak. U svakom slučaju radovi će se nastaviti tijekom jeseni s ciljem da druga faza bude dovršena najkasnije do kraja ove godine, kazao je Debelić dodajući da se tek treba definirati način financiranja posljednje treće faze modernizacije trajektne luke Mišnjak. Treća faza vrijedna je 1,5 milijuna kuna i predviđa izgradnju tri privezne utvrdice, čija je svrha osigurati siguran privez trajekta »Četiri zvonika« i ostalih brodova u floti Rapske plovidbe u luci, što je dodatna kvaliteta u trenutku kada vladaju loši vremenski uvjeti ili se uvodi obustava trajektnog prometa.

Riječ je o trajektnoj luci koja predstavlja najveću i najvažniju prometnu vezu prema otoku Rabu te želimo maksimalnu kvalitetu svih usluga i prometne infrastrukture, a tu će se vrlo konkretni pomaci vidjeti već narednog mjeseca kada se završi prva faza projekta, a pogotovo krajem godine izgradnjom novih rampi i platoa, zaključio je Debelić.

Darko Pajić, Novi list