Jadrolinija nabavlja aluminijske katamarane iz Nizozemske

Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

RIJEKA – Posao izrade dva nova katamarana u vrijednosti 11,5 milijuna eura Jadrolinija je povjerila nizozemskom brodograditelju Damen, a rabljene katamarane, svaki u vrijednosti od 7,3 milijuna eura, hrvatskom će pomorskom poduzeću isporučiti TB Shipyards sa sjedištem u Harlingenu, čime su si nizozemski brodograditelji osigurali poslova u ukupnoj vrijednosti 37,6 milijuna eura, odnosno 282 milijuna kuna s PDV-om. 

Na činjenicu da će posao u konačnici završiti u stranim rukama upozoravao je bivši djelatnik jednog domaćeg brodogradilišta Dalibor Barbalić, obasipajući Jadroliniju upitima, ali i upozoravajući Ministarstvo gospodarstva i Ured predsjednice da je natječaj napisan tako da se na njega ne može prijaviti niti jedan domaći brodograditelj, piše Jutarnji list.

Iz Jadrolinije međutim poručuju kako su svjesni da hrvatska brodogradilišta dosad nisu izrađivala brze aluminijske brodove. Objašnjavaju i razloge zbog kojih je bila potrebna nabava novih plovila: tvrtka izravno sudjeluje u realizaciji hrvatske turističke ponude zbog čega funkcioniranje njezine flote mora biti besprijekorno, a to onda zahtijeva modernizaciju.

Jutarnji list