Najbolji europski jedriličari “do metra” u Rogoznici

ROGOZNICA – U Rogoznici će se od 6. do 13. travnja okupiti najbolji europski jedriličari u klasi International One Metre (IOM) ili skraćeno ‘jedan metar’. Prvenstvo organizira Jedriličarski klub Val iz Šibenika u suradnji s Općinom Rogoznica, Turističkom zajednicom Rogoznica i Marinom Frapa kao generalnim sponzorom.

Domaćinstvo Europskog prvenstva radio-upravljanih jedrilica kruna je dosadašnjeg truda oko organizacije regata jedrilica klase IOM, koje se posljednjih 12 godina u Rogoznici organiziraju sredinom siječnja. Visoka razina organizacije, vrhunska konkurencija i fenomenalni uvjeti za jedrenje u Rogoznici rezultirali su time da su na dosadašnjim regatama nastupili predstavnici skoro svih europskih zemalja. Njihova pozitivna iskustva i konstantno vraćanje na ovu regatu ponukalo je vodstvo krovne organizacije ove klase da JK Valu izravno ponudi domaćinstvo za ovogodišnje Europsko prvenstvo, piše ŠibenikIN.

Da je njihova odluka bila podržana sa strane europskih modelara govori i podatak da su se nakon nekoliko organiziranih Europskih prvenstava prvi put sva raspoloživa mjesta popunila u prvom krugu prijava. Tako će u Rogoznici nastupiti predstavnici 18 različitih zemalja. Većina njih je naravno iz Europe, ali određen broj mjesta je uvijek rezerviran i za predstavnike s drugih kontinenata. Ovaj put su ta mjesta dodijeljena predstavnicima Japana, Tajlanda i SAD-a. Jedrit će se skoro cijeli tjedan. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se na Europskom prvenstvu u Rogoznici snaći Zvonko Jelačić iz splitskog JK Zenta, dvostruki (i aktualni) svjetski prvak.

Program regate predviđa obavezni pregled opreme i premjeravanja, što je najavljeno za 6. i 7. travnja. Sedmog travnja će se upriličiti i službeno otvaranje prvenstva, a s jedrenjima će se krenuti u nedjelju 8. travnja. Posljednji dan natjecanja bit će petak 13. travnja.

ŠibenikIN