Poginuo iskusni jedriličar tijekom utrke Volvo Ocean Race

Photo: Youtube/Screenshot

Iskusni britanski jedriličar koji je pao s jahte tijekom Volvo Ocean Racea pretpostavlja se da je poginuo, potvrdili su organizatori utrke. Jedriličar, 47-godišnji John Fisher, bio je član posade tima Sun Hung Kai/Scallywag, na čelu s australskim skiperom Davidom Wittom.

U ponedjeljak, 26. ožujka, tim Sun Hung Kai/Scallywag izvijestio je oko 13.42 da je muškarac pao u more s 19-metarske jahte tijekom utrke u Južnom oceanu nekih 1.400 milja zapadno od Cape Horna, prenosi Pomorac.net.

Unatoč iscrpnoj potrazi u izazovnim uvjetima, tim Sun Hung Kai/Scallywag nije uspio pronaći Fishera.

“Teško nam je obavijestiti da je jedan od naših jedriličara, John Fisher, iz tima Sun Hung Kai/Scallywag, nestao u moru”, rekao je Richard Brisius, predsjednik Volvo Ocean Racea.

Photo: Youtube/Screenshot

Vjetar je u vrijeme incidenta bio oko 35 čvorova, a temperatura mora 9°C. Brod koji je bio udaljen oko 400 milja preusmjeren je da pomogne u pretraživanju područja.

“Odmah smo koordinirali s timom i s Pomorskim centrom za koordinaciju spašavanja, koji su locirali brod i usmjerili ga na mjesto nesreće”, rekao je Brisius.

“Ostatak flote Volvo Ocean Race je bio oko 200 milja dalje, a da ih šaljemo natrag da pomognu u potrazi po snažnim vjetrovima, nije bila izvediva opcija. Tim Sun Hung Kai/Scallywag je proveo iscrpno pretraživanje nekoliko sati u izuzetno zahtjevnim vremenskim uvjetima, ali nisu uspjeli pronaći svog kolegu”, dodao je.

Prema Volvo Ocean Raceu, tim Sun Hung Kai/Scallywag se nastavio kretati se u smjeru sjeveroistoka i nastavlja se suočavati s izazovnim uvjetima.

Fisher, jedriličar veteran, rođen je u Southamptonu, ali je živio u Adelaideu u Australiji. Prema riječima organizatora utrke, nosio je opremu za preživljavanje u vrijeme nesreće.

Tim trenutačno sudjeluje u sedmoj etapi Volvo Ocean Racea iz Aucklanda u Itajai u Brazilu, udaljen od 7.600 milja.

Pomorac.net