RIBOLOVNA SEZONA IGLUNA: Iako završava lovostaj, još uvijek zabranjen ribolov – Evo i zašto

Photo: Youtube / Screenshot

ZAGREB – Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede priopćilo je da iako s 1. travnjem završava lovostaj na igluna, još uvijek neće biti dopušten ribolov. Naime, sukladno stavku 3. članka 15.  Zakona o morskom ribarstvu, za vrste koje podliježu ograničenjima ulova ministar Odlukom donosi popis plovila koja smiju obavljati ribolov.

Drugim riječima, do objave spomenute Odluke koja će sadržavati popis plovila koja smiju obavljati ribolov kao i pripadajuće ulovne količine po plovilu, nijedno plovilo ne smije obavljati ribolov igluna.

Uprava ribarstva izvještava da uskoro očekuju objavu Pravilnika o ribolovnim mogućnostima i ribolovu igluna (Xiphias gladius) na e-savjetovanju, a potom i u Narodnim novinama. Pravilnik će sadržavati popis plovila koja mogu ostvariti pravo na dodjelu ulovne kvote i sudjelovanja u ribolovu, kao i princip raspodjele i dodjele individualne kvote po plovilu gdje je to primjenjivo. Nakon Pravilnika u objavu će se uputiti i Odluka kojom će se plovila koja udovolje kriterijima propisanim Pravilnikom autorizirati za ribolov igluna.

Tek po stupanju na snagu Odluke, može započeti ribolovna sezona na igluna, napominju iz Uprave za ribarstvo.

I.B.