Rijeka želi biti kruzing destinacija

Foto: Pixabay

RIJEKA – Lučka uprava Rijeka u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke i Gradom Rijeka, provodi brojne radnje na oživljavanju kruzing turizma u Rijeci. 

Gospodarski učinci kružnih putovanja značajni su u lokalnom i regionalnom kontekstu. Kruzing turizam pokretač je razvoja brojnih uslužnih djelatnosti te izvor prihoda privatnog i javnog sektora a neki od njih su: kruzing kompanije, turoperatori, pomorski i turistički agenti, potencijalni investitori te brojni subjekti koji djeluju na području kruzing destinacije. Na taj način otvaraju se nova radna mjesta, poslovanje se širi, raste broj različitih uslužnih djelatnosti, povećava se broj taxi službi, prodavaonica suvenira i slično. O tome kakav će biti utjecaj na gospodarstvo ovisi prvenstveno o ponudi kruzing destinacije, pišu iz Lučke uprave Rijeka.

Na tragu tih razmišljanja, u suradnji s Pomorskim fakultetom u Rijeci, provedena je anketa za putnike i članove posade te za gospodarstvenike. Istraživanje je temeljeno na prikupljanju podataka putem osobnog intervjua s turistima/posadom i gospodarstvenicima.

 

Cilj ovog istraživanja je pružili luci i gradu Rijeci informacije koje će pomoći u konstantnom poboljšavanju usluga koje se pružaju kruzing posjetiteljima. Ovo istraživanje nije obuhvatilo isključivo potrošnju putnika koji dolaze u Rijeku, već i mnogo drugih segmenata o čemu je izlagao dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci dr. Alen Jugović.

Photo: Boris Kačan

Analiza i istraživanje potrošnje putnika, naglasio je dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci dr. Alen Jugović, pružilo je korisne informacije o kruzing posjetiteljima koji su posjetili riječku kruzing destinaciju. Aktivnosti putnika u destinaciji, njihova potrošnja i sveukupno zadovoljstvo koje se u istraživanju analiziralo imalo je za cilj konstantan rad na poboljšanju usluge i onoga što riječka kruzing destinacija može pružiti posjetiteljima sa brodova na kružnim putovanjima.

Potrebno je napomenuti da je spomenuto istraživanje potrošnje putnika u riječkoj kruzing destinaciji jedinstveno jer je osim istraživanja mišljenja i doživljaja putnika uzeto u obzir i mišljenje gospodarstvenika i raznih kulturnih ustanova u gradu Rijeci i njegovom okruženju.

Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Alen Jugović izjavio je da je potrebno naglasiti da su kod realizacije projekta osim nastavnika Pomorskog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci sudjelovali i studenti Pomorskog Fakulteta posebice studenti diplomskog studija s kolegija Ekonomika i organizacija pomorsko – putničkog prometa. Cilj ovog istraživanja putem metode anketiranja je pružiti destinaciji Rijeka informacije koje će pomoći u konstantnom poboljšavanju usluga koje se pružaju kruzing posjetiteljima, a sve s ciljem poboljšanja njihova doživljaja, iskustava i mišljenja, te općenito ekonomsko – turističkog razvoja. Potrebno je posebno napomenuti da je ovo istraživanje jedinstveno jer je uzelo u obzir i mišljenje gospodarstvenika i raznih kulturnih ustanova u gradu Rijeci i njegovom okruženju. Ujedno ovakav model suradnje između privrede, lokalne zajednice i obrazovnih institucija je hvalevrijedna i pokazuje kako takva suradnja može donijeti puno pozitivnih značajki i smjernica.

Ne smijemo zaboraviti da je već duže vrijeme Rijeka je polazna luka za manje brodove na kružnim putovanjima kapaciteta do 50 putnika (manji turistički brodovi i turistički motorni jedrenjaci). U organizaciji tour-operatera I.D Riva i Katarina Line svakog tjedna, tijekom turističke sezone, iz Rijeke su na sedmodnevna putovanja kretala 12-14 brodova, uglavnom s njemačkim turistima. Godišnje na taj način Rijeku posjeti preko 5.000 putnika.

Promocija destinacije je trajna aktivnost koju treba neprestano provoditi te će se u narednom razdoblju provoditi daljnje brojne aktivnosti na promociji Rijeke kao prepoznatljive kruzing destinacije. Prvenstveno se mora zadržati već postojeće brodare koji su Rijeku uvrstile u svoje planove putovanja i zainteresirati nove. Brodarima su potrebne nove luke i na neki način ispituju tržište tražeći nove zanimljive destinacije. Slijedećih nekoliko godina biti će od neobične važnosti za održanje i daljnji razvoj Rijeke kao kruzing destinacije.

Lučka uprava Rijeka