1 min. čitanja

Znak saveza, pomirenja i novog života

Znak saveza, pomirenja i novog života
Foto: Boris Kačan

Duga je prema tradicijskom kršćanskom vjerovanju, znak saveza između ljudi i Boga. Prema Knjizi Postanka nakon Potopa Bog je obećao ljudima da više nikad neće potopom uništiti sav život na zemlji. Biblija piše da je kao vidljivi znak saveza prema Noi i čovječanstvu Bog dao dugu. Time je prema predaji obećao kako cijela Zemlja više nikada neće biti potopljena i podsjetnik da Bog može i hoće osuditi grijeh.

Znanstveno objašnjenje za pojavu duge je ipak nešto ovozemaljskije. Pojednostavljeno, duga je kao veliki kružni luk svjetlosti na nebu, sastavljena od obojenih i međusobno usporednih lukova, a nastaje kada se pojavi Sunce prilikom razlaza oblaka. Duga nastane disperzijom Sunčeve svjetlosti zbog loma na kapljicama kiše. Zbog toga se Sunčeva svjetlost rastavlja na spektralne boje. Promatrač vidi dugu kada su kapljice kiše ispred njega, a Sunce iza njega.

Vjerovali u Božanstvenu ili prirodnu nakanu, ovu pojavu povezuje jedinstvena poveznica. U oba slučaja nastaje nakon olujnog/kišnog vremena i označava optimizam, vedrinu i mir i stoga je duga iznad Vranskog jezera kod Pakoštana ovotjedni izbor Borisa Kačana.

Upravo takav mir i ljubav neka donese u Vaše živote, cijenjeni čitatelji našeg portala. Svima koji slave, sretan i blagoslovljen Uskrs od redakcije portala Morski.hr!

Jurica Gašpar, prof.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.