Ulovili ugroženu kitopsinu i pokušali je prodati na tržnici pa izjavili: “Šteta da propadne”

FUJIAN – Kineski ribar se iznenadio se kada je iz svoje mreže izvukao morsku neman od dvije tone. Njegova priča za javnost je kako se kitopsina u duljini od pet metara slučajno zaplela u mrežu i uginula u borbi za oslobađanje. Nastavlja kako je zbog toga bilo šteta pustiti da meso propadne, pa je kitopsinu odnio prodati.

Iako se radi o strogo zaštićenoj i ugroženoj vrsti, ribar i njegov pomagač su se pravdali da to nisu znali pa su ga jednostavno utovarili na kamion i odvezli na tržnicu s namjerom prodaje.

Photo: AsianTown

– Vadili smo mrežu iz mora kada smo primijetili veliku rupu sa strane. Vjerujemo da je ovo golemo stvorenje probilo mrežu kako bi pojelo ribu koju smo ulovili – ispričao je ribar jednoj kineskoj televiziji.

Životinju je pokušao prodati u iznosu od 2,5 juana (otprilike toliki je iznos i u kunama), no u tome su ga spriječili službenici ribarskog društva iz Fujian.

Kitopsina je rijetka vrsta morskog psa dužine od pet do deset metara, a ova koju su ribari ulovili bila je duga oko pet metara, što bi značilo da je u pitanju mlađa životinja.

Vrsta je strogo zaštićena u svijetu, pa tako i u Kini, no nažalost tamošnje vlasti izgleda ne ulažu mnogo napora u strogu zaštitu zaštićenih vrsta. Nedavne kampanje protiv trgovine slonovačom imale su nekog utjecaja, no čini se da Peking iako jalovo, reagira tek kad slučaj izbije u javnost.

Photo: WildifeRisk

Slična bizarna opravdanja lokalnih ribara dogodila su se 2014. godine. Naime nakon što su s ulovljenom zaštićenom vrstom javno paradirali, zaradili su oštre kritike javnosti, pa je reagirala i policija. Tada su izjavili kako su mislili da su se na moru suočili s čudovištem! Ovaj put su naišli na ogromne kritike medija nakon objave na društvenim mrežama mrtve životinje na kamionu.

D.G.