CAPELLI: Jahte ne odlaze iz Hrvatske, pristojbe su i nakon poskupljenja 200 eura jeftinije od grčkih

Foto: Pixabay

ZAGREB – Boravišna pristojba za jahtu od preko 20 metara duljine je poskupila, ali radi se o godišnjem paušalu, pokušao je pojasniti danas ministar turizma Gari Capelli. Nema govora o tome da jahte odlaze iz Hrvatske, komentirao je ministar turizma Gari Capelli aktualna poskupljenja za nautičare. Manje od 10 posto nautičara cijelu godinu boravi na brodu, pa povećanje cijena neće gotovo ni osjetiti, kaže ministar i pojašnjava da će od sad turisti moći plaćati dnevni, tjedni, mjesečni, tromjesečni ili godišnji paušal. 
Photo: Morski.hr

– Jahte ne odlaze i nemamo pad uplate boravišne pristojbe. Upravo suprotno, za prva tri mjeseca možemo govoriti o rastu – izjavio je ministar i pojasnio da se za brod prosječne duljine 12 metara do sad godišnje plaćalo 1100 kn, a za mjesec korištenja 500 kn. Po novom obračunu mjesečna naknada za isti brod iznosi 1200 kn. S obzirom da nautičari prosječno koriste brod 30-60 dana, ministar je uvjeren kako povećanje cijena boravišnih pristojbi za jahte, platežno najmoćniji turisti neće ni osjetiti.

– Do sad su svi odmah plaćali godišnji paušal jer je bio smiješan – dodaje ministar i završava kako to nikako nije fer prema svima koji su na kopnu i plaćaju hotelima i kampovima daleko više.

Iz Ministarstva turizma još napominju kako nema govora o tome da nas nautičari napuštaju i idu u susjedne zemlje. Navode Grčku kao primjer, te da je i nakon poskupljenja pristojbi i dalje Hrvatska jeftinija za više od 200 eura. Konkretno, za luksuzni brod od 20 m u Grčkoj je iznos godišnjeg paušala 2160 eura, dok je u Hrvatskoj 1933 eura.