ZATVORENA NAJPOZNATIJA PLAŽA SVIJETA – Slijede li nam slični scenariji?

MAYA BAY – Vlasti u Tajlandu naložile su privremeno zatvaranje poznate plaže po filmu Leonarda DiCapria The Beach kako bi zaustavile štetu na okoliš uzrokovane zagađenjem zbog prevelikog broja turista.

Zaljev Maya, na otoku Koh Phi Phi Lehu u Andamanskom moru, bit će zatvoren svim posjetiteljima četiri mjeseca godišnje počevši od ovog lipnja kako bi se omogućio oporavak koraljnih grebena otoka i morski život.

Slična odluka donesena je u mnogim tajlandskim morskim nacionalnim parkovima koji su zatvoreni od sredine svibnja do sredine listopada. Maya Bay je ostala otvorena tijekom cijele godine od kad je holivudska ekipa stigla 1999. godine kako bi snimila priču temeljenu na romanu Alex Garland.

Plaža svakodnevno prima prosječno 200 brodova i 4.000 posjetitelja. Nedavna ispitivanja morskih biologa otkrila su da je nestao zabrinjavajuće velik dio tamošnjih koraljnih grebena, a život mora gotovo je nestao.

Istaknuti pomorski znanstvenik i član Tajlandskog nacionalnog odbora za strategiju razvoja okoliša Thon Thamrongnawasawat je izjavio kako je potrebno vremensko ograničenje za plažu i oporavak biljnog i životinjskog svijeta. Dodaje kako će privremeno zatvaranje pokrenuti proces rehabilitacije.

Photo: Pixabay

Kada se Maya Bay ponovo otvori, odjel će postaviti dnevnu granicu od 2.000 turista, dok se brodovi više neće moći tamo sidriti i morat će pristati na suprotnoj strani otoka na plutajućim pristaništima.

– Broj posjetitelja na plaži je neodrživ, a privremeni zatvaranje je bolje od ništa – rekao je Thon.

D.G.