Posljednji član posade Besa Jože Horvata ispričat će svoju priču

Photo: Arhiv autora

PULA – Vladimir Hrlić, posljednji živući član posade Besa Jože Horvata, ispričat će svoju stranu priče o tom legendarnom putovanju. Gostuje, danas, 6. travnja s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u sklopu posljednje zimske “Ćakule pod jedrima”. Ulaz je besplatan.

Sve će tako biti u znaku jedne povijesne priče koju svi ljubitelji mora, jedrenja i avantura jako dobro znaju. Priče o brodu Besa – obećanoj riječi. Godine 1964. na inicijativu Jože Horvata, u pulskom brodogradilištu Uljanik završena je gradnja jedrilice dužine 16.2 metara, oplate od čelika prema nacrtima inženjera Živote Pavlovića s kojom su Joža, njegova supruga i sin te još dvoje Puljana krenuli na put oko svijeta isplovivši upravo s Ribarske kolibe u Puli. Knjigu “Besa – brodski dnevnik” svi jedriličari jako dobro znaju, no uvijek postoji i druga strana priče, ono nešto između redaka što čitatelj ne vidi. Upravo te detalje, kao i svoju priču o putovanju na Besi ispričati će Vladimir Hrlić, piše Glas Istre.

Iz knjige Besa – brodski dnevnik: “Pronađen i peti član ekipe! Primio sam pismo iz Pule od konstruktora inž. Pavlovića. Žika mi javlja da u brodogradilištu ‘Uljanik’ radi neki mladić, imenom Vladimir Hrlić, koji svoje slobodno vrijeme provodi radeći na Besi. Pomaže u svemu što stigne, a imade mnogo smisla i za mehaniku i brodogradnju. Prvi je dojam da bi bio ozbiljan kandidat. Visok i snažan, ne puši, a i ne pije, simpatičan. Jedinac je, roditelji mu žive ovdje, u Puli. Među ponudama što ste ih primili preko VUS-a za petog člana posade nalazi se i njegova… Potražio sam tu ponudu.”..

Organizator je Jedriličarski klub Delfin, a potporu u realizaciji programa pružili su Grad Pula, Turistička zajednica grada

Pule, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, AGD reklame te PIJK Hijena. (S. Z. T.)

Glas Istre