Za vrijeđanje i sukob s talijanskim turistima, sud ga kaznio sa stotinjak kuna

SILBA/ZADAR – Koncesionar sidrišta na Silbi koji je prošlog ljeta dospio u pozornost javnosti nakon što je objavljen video u kojem prijeti i psuje talijanskog nautičara koji se tamo htio privezati, kažnjen je ovih dana na Prekršajnom sudu u Zadru globom od 187,50 kuna, koja će se smatrati podmirenom ako u roku od mjesec dana uplati dvije trećine toga iznosa (da osuđeniku bude lakša računica – 123 kune i 75 lipa).

O incidentu su izvještavali i nacionalni mediji, najviše zahvaljujući snimci koju je napravio nautičar. Na početku se čuje kako muškarac na hrvatskom govori “Pička ti materina, budaletino, ubit ću te. Samo mi takni čamac”, dok supruga i dijete Talijana viču “Zovi policiju.” U jednom trenu čuje se i plač djeteta dok ih muškarac pokušava odvući.

“Stigli smo oko 6 sati popodne. Luka je bila puna i sva sidrišta također. Otplovili smo 200 metara dalje prema jugu, u blizini su bila dva broda usidrena. Ovaj čovjek, nakon što je skupio novac na sidrištu, došao je do nas oko 7.45. Tražio je da platimo pola onoga što se uzima za sidrenje da ostanemo, ali ja sam odbio platiti jer sam bio siguran da je to područje slobodno za sidrenje. Kako je reagirao, vidi se na videu”, ispričao je za Index.hr Enrico Cossutta. Tvrdio je da mu je 40-godišnjak želio naplatiti sidrenje iako se nalazio u području u kojemu se ne treba platiti.

Okrivljenik je na saslušanju izjavio da se osjeća krivim u djelu u kojem je opsovao majku stranom državljaninu. Rekao je kako je bio isprovociran od strane stranih državljana iz Italije. Te prigode je radio na naplaćivanju koncesija na sidrištu u toj uvali i tim Talijanima je dozvolio da se izvjesno vrijeme privežu uz drugu bovu. Međutim vidio je da ga namjeravaju izigrati i da ne žele platiti to što su zavezani na koncesijskom dobru.

U isto vrijeme, a što se može vidjeti na video snimci, pripremala se oluja i ti strani državljani nisu mogli ostati vezani tako kako su brod vezali pa je on morao intervenirati u krajnjoj nuždi kako bi spriječio štetu na drugim brodovima. Strani državljani su bili prema njemu bezobrazni, a kada je došao svojim brodom do njihovog kako bi ih od havarije isti to nisu dozvolili. Strani državljani su, ustvrdio je, objektivno krivi za prekršaj koji mu se stavlja na teret jer su ga totalno isprovocirali a inače nije agresivan čovjek i sve što je napravio, napravio je u krajnjoj nuždi. O svemu je tada obavijestio policiju i Lučku kapetaniju, ali su se oni oglušili na sve njegove pozive i nisu uopće intervenirali.