Grad Hvar ovaj vikend postaje svjetska avanturistička destinacija – održava se ӦTTILӦ SWIMRUN!

Photo: Youtube/Screenshot

HVAR – Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg izdanja, Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara ponosni su partneri ӦTTILӦ Swimrun utrke, koje se održavaju u subotu i nedjelju, 7. i 8. travnja 2018. godine u Hvaru.

Henrik Wahlberg, swimrunner i natjecatelj iz Švedske, pojasnio je kako je swimrun – kombinacija plivanja i trčanja – svoju popularnost stekao od samoga začetka, 2006. godine, kada su prve utrke održane u njegovoj zemlji.

Radi se o zahtjevnoj sportskoj disciplini izdržljivosti, a upravo je grad Hvar, zbog svojih prirodnih ljepota i povijesne baštine, jedna od najzanimljivijih destinacija za swimrun utrke u svijetu. Istaknuo je kako je hvarska utrka – kojom se otvara sezona ӦTTILӦ swimrun natjecanja – jedna od najzahtjevnijih u svijetu, što ovim izuzetnim sportašima predstavlja dodatan izazov.

Photo: TZ Hvar, Otillo

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrun organizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Domaćinstvom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“  u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, Hrvatska je ušla u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku). Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Utrka okuplja istinske zaljubljenike u sport i prirodu jer natjecatelji moraju biti u izvrsnoj formi i vrhunske istreniranosti kako bi naizmjenično mogli plivati i trčati na stazama dugim od 45 do 75 kilometara.

Hvarska će utrka povezati stari dio Hvara s Forticom, rt Pelegrin, četiri Paklena otoka, naselja Brusje, Malo Grablje i Milnu te južne i sjeverne uvale otoka. Start i cilj utrke je na glavnom Trgu sv. Stjepana u Hvaru.

hotspots.net.hr, TZ Hvar