Izložba o prapovijesnom brodu u Muzeju Grada Šibenika

ŠIBENIK – Izložba naziva ‘Zambratija-prapovijesni šivani brod’ otvorena je u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika gdje je svi zainteresirani mogu besplatno razgledati. Izložba je rezultat suradnje šibenskog muzeja i Arheološkog muzeja Istre, a priredila ju je Šibenčanka Ida Koncani Uhač, koja dugi niz godina živi u Puli i radi upravo u pulskom Arheološkom muzeju.

– Zahvaljujući nizu pozitivnih okolnosti, suradnja šibenskog muzeja i Arheološkog muzeja Istre duga je 50 godina i traje do danas. Mi smo dosad ugostili njihove dvije izložbe, a u Puli smo prezentirali naše ‘Blago šibenskog podmorja’. Veliko mi je zadovoljstvo što je naše, mogu tako reći, šibensko dite, Ida Koncani Uhač, otišla živjeti u Puli i sad se vratila s ovom zanimljivom izložbom. Ida je počela roniti u šibenskom podmorju, nastavila u istarskom, i te rezultate sad možemo vidjeti ovdje – kazao je za ŠibenikIn ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Izložba ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ predstavlja će rezultate arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja iz podmorja uvale Zambratija kod Umaga, datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba.

Brod iz Zambratije najstariji je primjer u potpunosti šivanog broda ikada pronađenog na Sredozemlju, jer njegova arhitektonska rješenja i gradnja, kao i tehnika šivanja i spajanja dijelova oplate, kao i sustav brtvljenja samoga trupa, nemaju paralela na širem području Sredozemlja.

ŠibenikIn