VIDEO: Teretni brod se zabio u povijesnu palaču!

Photo: Youtube/Screenshot/Morski.hr

ISTANBUL – Iz tjesnaca Bospor koji dijeli Europu i Aziju stiže nevjerojatna snimka teretnjaka koji se zabio u povijesnu palaču smještenu ispod mosta sultana Fatiha Mehmeta u Istanbulu! Iako mediji prenose kako se radi o tankeru, unesrećeni brod je bulk carrier.

Brod za rasuti teret “Vitaspirit” zaletio se u zgradu nakon što mu je zaglavila navigacijska oprema, javlja turski CNN, dodajući kako je promet u tjesnacu obustavljen u oba smjera.
Nema neposrednih izvještaja o žrtvama, ali snimke nesreće pokazuju veliku štetu na povijesnom ljetovalištu smještenom pod mostom Fatih Sultan Mehmet, jednom od tri prijelaza između azijske i europske strane Turske.

Do broda su poslani remorkeri i obalna straža, a bulk carrier koji plovi pod malteškom zastavom, odvučen je s mjesta nesreće. 

Palača Hekimbasi Salih Efendi Mansion na obalama Bospora stoji od 18. stoljeća i prema podacima s internetskih stranica palače, to mjesto služi za vjenčanja i koncerte.

Bospor je jedno od prometom najgušće opterećenih prolaza za 
pomorski transport nafte, s više od 3 posto globalne opskrbe – uglavnom iz Rusije i Kaspijskog jezera, a koji prolaze kroz 17 NM kanala povezujući tako Crno more s Mediteranom.

Koriste ga i plovila koja prevoze žitarice iz Rusije i Kazahstana na međunarodna tržišta.

D.G.
Izvori: Reuters, CNN