Još jedan primjer sa Silbe: Obala se guši u smeću, ali oni su zasukali rukave!

SILBA – Morena i Lovre učinili su dobro djelo, a mi smo ih zamolili da tu priču podijele s nama, kako bi mi to podijelili s vama! Ovog puta odlučili smo da se nećemo žaliti i vikati kako ne valja, nego ćemo pohvaliti svaku i najmanju akciju, koja neće uvijek biti zapažena, ali će nam u idućih nekoliko godina život značiti, piše Pokret otoka

Morena i Lovre imaju nešto više od 20-ak godina i žive na Silbi. Lovre je rodom sa Silbe, a Morena se zaljubila u otok i iz velikog Zagreba odlučila doći i ostati na njemu. Na Silbi uživaju zajedno, a prije nekoliko dana posjetili su jednu od najdražih im plaži – Nozdre.

Zgroženi prizorom koji ih je dočekao usred mirne proljetne šetnje, odlučili su reagirati. Srce im nije dopustilo da sjednu na kavu i požale se – uzeli su vreće za smeće i odmah se drugi dan se vratili na plažu Nozdre. Pošli su traktorom, jer rukama nisu mogli prenijeti količinu smeća koju su sami skupili u jedno popodne.

Photo: Pixabay

Moreninu poruku prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Mi smo se u ponedjeljak malo odlučili prošetati do Nozdra pošto je bio lijep dan, a Nozdre su meni osobno najdraža uvala na Silbi. Znala sam od prije da ima smeća tamo, ali ovo što smo zatekli u ponedjeljak nisam očekivala. Oči su mi se zasuzile koliko smeća tamo ima ove godine! Naime, ovo je već treća godina da ja idem na Nozdre i ove godine definitivno izgledaju najgore. Nismo mogli odoljeti da barem nešto napravimo, iako smo se došli malo odmoriti na plažici. Uzeli smo par kanti koje su bile čitave i ribarske kašete i lagano ih krenuli puniti sa smećem i stavili smo sve na jedan kup u grmlje da vjetar opet sve ne raznese.

Drugi dan, kada je Lovre završio s poslom, nisam mogla odoljeti da ga ne pitam da odemo po ono isto smeće na Nozdrama što smo sakupili dan ranije i sakupiti novog smeća koliko stignemo. Tako da smo drugi dan sjeli u traktor i pravac Nozdri. Ima još poprilično smeća tamo, najgora je plaža koja je prekrivena morskim algama, a u njima smeća koliko hoćete! Najveći problem od svega je to što se plastika počela razgrađivati. Sa time da smo mi riješavali samo jednu uvalu na Nozdrama, ona druga uvala nije toliko kritična jer je čišćena, iako ima i tamo smeća. Nažalost, samo nas je dvoje pa to sve skupa ide malo sporije, ali ne sumnjam da će nas se skupiti još i da ćemo to riješiti.

Nozdre su samo kap u moru, nažalost ima još dosta plaža i uvala koje bi trebalo počistiti. Da nam naša prekrasna Silba bude još i ljepša! 😊

Lijep pozdrav,
Morena

Paula Bolfan, Pokret otoka