1 min. čitanja

Uređena prva arheološka plaža u Hrvatskoj

Uređena prva arheološka plaža u Hrvatskoj
Photo: Colentum.info

MURTER – Na poluotoku Gradina, neposredno uz maritimnu rimsku vilu, uređena je prva arheološka plaža u Hrvatskoj. Arheološka plaža u duljini od dvjestotinjak metara uređena je pred ljeto 2017. godine.

Uz nadzor arheologa i konzervatora, plaža je nasuta šljunkom, postavljeni su koševi za smeće, klupe i plutajuća zaštitna ograda. Također, postavljena je i informativna ploča sa uputama roniocima i svim znatiželjnim kupačima, piše Colentum.info.

Prva sezona arheološke plaže bila je puna pozitivnih reakcija slučajnih ili namjernih kupača. Trenutno je najveća plaža Murtera, a nakon sezone nastavljeni su radovi u svrhu daljnjeg uređenja. Naime, pod vodstvom Općine Murter – Kornati provodi se uređenje zapuštene šume i maslinika na području lokaliteta Colentum. Čišćenjem lokaliteta od žbunja i korova stvorit će se hladovina u koju se kupači mogu skloniti u vrućim ljetnim danima. Uz to, obnavlja se suhozid uz plažu te se uređuje put unutar granica suhozida, kako šetači i biciklisti ne bi ometali kupače i obrnuto.

Jedina u Hrvatskoj

Ova plaža jedina je u Hrvatskoj koja objedinjuje povijest, arheologiju, oceanografiju te kulturni, sportski i rekreativni turizam. Njeno uređenje uvelike doprinosi valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum. Plan je kroz projekt Arheološko- rekreacijskog parka urediti podvodnu edukativnu arheološku stazu. Već sada su vidljivi brojni ostaci lučkog postrojenja Colentuma, posebno ostaci balastnog kamenja i amfora, a planirana buduća podvodna istraživanja na području uz maritimnu vilu zasigurno će nam otkriti nove detalje o ovom bogatom arheološkom nalazištu.

Colentum.info

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.