Danko Končar preuzima Uljanik i Brodotrogir – Hoće li biti otkaza?

Photo: Uljanik PR

PULA/TROGIR – Danko Končar, vlasnik Kermasa koji je nedavno izabran za strateškog partnera Uljanika, nakon sastanka s Upravom Uljanik grupe i sindikatima najavio je ulazak Brodotrogira u sastav Uljanika te istaknuo da u Trogiru neće biti klasičnog otpuštanja. Odgovarajući na pitanje novinara hoće li biti otpuštanja u Uljaniku, Končar je odgovorio kako je to »dobro pitanje na koje ne zna odgovor.

– Uljanik je nekada imao osam tisuća radnika, a sada 2.600. Negdje sigurno ima manjka, a negdje viška. Puno toga će se pojednostavniti jer planiramo da Brodotrogir uđe u sastav Uljanika, kao i 3. maj, te da se obavi racionalizacija poslovanja i tako pojednostavi i pojeftini proizvodnja – Odgovorio je Končar za Novi list.

Upitan hoće li biti otpuštanja u Brodotrogiru, Končar je rekao da ondje u nekim segmentima ima viška radne snage, a u nekima manjka te da neće biti klasičnog otpuštanja, nego će se “ljudima pokušati pronaći nove poslove”.

– Kermas je prihvatio načela iz plana restrukturiranja, no taj plan treba doraditi. Danas ćemo napraviti prvi korak jer će Boston Consulting, koji je izrađivač tog plana, imati svoju prezentaciju – Kazao je Končar najavljujući da će revidirani ili novi plan biti poznat do kraja svibnja.

Photo: Brodotrogir

Kermas energija je krajem ožujka izabrana za strateškog partnera u dokapitalizaciji Uljanika. Po prihvaćanju programa restrukturiranja, strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu.

Dioničari pulskog brodogradilišta na izvanrednoj su glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

Vlada je 11. siječnja Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje od 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i Uljanik Brodogradilište provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.