Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ 2018.

Foto: Youtube/Screenshot/MRRFEU

14ZAGREB – Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja izvođenje projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod” koji je pokrenut početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda

Uvažavajući Nacionalni program  razvitka otoka i Zakon o otocima projekt je pripreman nekoliko godina. Temeljni je cilj da se identificiraju i distribuiraju kvalitetni otočni proizvodi koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama, kažu iz Ministarstva.

Odluku o dodjeli oznake donose neovisne tehničke komisije čiji su članovi priznati hrvatski stručnjaci za relevantna područja. Oznaku mogu dobiti proizvodi koji udovoljavaju svim propisanim uvjetima. Konačnu odluku donosi ministar na prijedlog Savjeta projekta.


Budući da se oznaka “Hrvatski otočni proizvod” dodjeljuje već desetu godinu za redom (u katalogu su prikazani proizvodi kojima je oznaka dodijeljena u 2007., 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013.,2014., 2015., 2016. i 2017.godini) namjera pokretanja ovog projekta u cijelosti je ostvarena. Otočni proizvođači potaknuti su da kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete i ostaju na našim otocima, a potrošači su se susreli s novim proizvodima u čiju su se izvrsnost već uvjerili.

U 2017. godini oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” dobila su 73 otočna proizvođača za 141 proizvoda i proizvodnu liniju, a ukupno je do sada Oznaku dobilo 279 otočnih proizvođača za 880 proizvoda i proizvodnih linija (od kojih je 24 ekoproizvođača, 26 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i 6 proizvođača s oznakom izvornosti) za 739 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta, a konačnu odluku ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine. Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ otvoren je do 3. svibnja 2018. godine, a više detalja pogledajte u prilogu.