RASTE ZABRINUTOST: U slučaju sukoba u Sredozemlju, Kina zauzima stranu Rusije?

Photo: Youtube/Screenshot

LATAKIA/DAMASK – Kineske pomorske snage koje se nalaze u bazenu Sredozemnog mora spremne su se podrediti zapovjedništvu ruske Ratne mornarice u slučaju američkog napada na Siriju. Crnomorska flota i dobar dio ruskih avio-pukovnija strateške namjene podigli su stupanj borbene spremnosti.

Prema informacijama koje je na Twitteru objavio War Time, kineski borbeni brodovi koji se nalaze u Sredozemnom moru dobili su naređenje da se u slučaju ratne eskalacije u ovom dijelu svijeta podrede zapovjedništvu ruske Ratne mornarice. Ovo praktički znači da eventualni američki udar po ciljevima u Siriji neće moći proći bez aktivnog sudjelovanja i Vojske NR Kine, piše Russia beyond.

Već je objavljena informacija da je ruska Crnomorska flota prešla u režim pune borbene spremnosti, kao i dobar dio jedinica koji u svom sastavu imaju strateške bombardere. Naime, prema tim navodima, iz ruske zrakoplovne baze Mozdok poletjela je grupa bombardera Tu-22M3 i odletjela u pravcu Irana. Prije nekoliko dana su na prostor Sirije prebačeni i posebni protupodmornički zrakoplovi I-38 Novela.

S druge strane, radarski kapaciteti koji su postavljeni u Siriji registrirali su snažnu aktivnost specijaliziranog izviđačkog zrakoplova Boeing P-8A Poseidon, na par stotina kilometara od Latakije. Ovaj zrakoplov s evidencijskim brojem 168439 intezivno promatra sirijske teritorijalne vode i kopnenu dubinu, na potezu od Tartusa pa sve do Latakije. Na širem prostoru istočnog Mediterana je primijećena i avio-cisterna KC-10A, koja ima zadatak lovačko-bombarderskoj avijaciji osigurati logističku potporu u opskrbi gorivom.

Dodajmo ovome da su dva razarača američke ratne mornarice naoružana raketama Tomahawk na položaju i spremni na akciju, uz lovce i podmornice, a čeka se Trumpova zapovijed za napad na Siriju, kako piše CNN.

Donald Trump je u srijedu na Twitteru odgovorio ruskom veleposlaniku u Libanonu, koji je rekao da će svaki američki projektil ispaljen prema Siriji biti uništen, kao i mjesto njegovog lansiranja. Trump je poručio Rusiji da se pripremi jer “stižu nove, lijepe i ‘pametne’ rakete”.

Russia beyond, CNN, Index