UZAVRELO SREDOZEMLJE: Amerika šalje 12 ratnih brodova, a Rusija jača flotu ispred Sirije

Photo: Pixabay

WASHINGTON/MOSKVA – Golema borbena skupina od čak 12 američkih ratnih brodova upravo plovi za Siriju, što je navodno najveća takva od američke invazije na Irak 2003. S druge strane, Ruska ratna mornarica pojačava svoju flotu u Sredozemlju za sad neutvrđenim brojem borbenih brodova i podmornica.

Američki predsjednik Donald Trump i dalje razmatra hoće li pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskog režima, nakon posljednjeg kemijskog napada prošlog tjedna, ali ova eskadra potvrđuje da bi se to vrlo lako moglo dogoditi.

Potencijalna američka vojna akcija u Siriji potakla je strahove da bi ruske snage, koje su prisutne u toj zemlji i bore se zajedno sa sirijskom vojskom, mogle otvoriti vatru na američke ili savezničke brodove ili avione koji budu sudjelovali u akciji. Ruski veleposlanik već je zaprijetio da će Rusija oboriti američke projektile, ali i gađati platforme s kojih budu ispaljeni.

Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji s 90 aviona na palubi i praćen borbenom skupinom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizirana za protuzračnu obranu. Ova borbena skupina trebala bi doći do svog cilja u Europi, odnosno na Bliskom istoku, sljedećeg tjedna. U svom sastavu imaju oko 90 borbenih zrakoplova F/A-18 “Hornet”, njen udarni raketni potencijal se procjenjuje na oko 300 raketa “Tomahawk”.
Photo: Pixabay

Još četiri razarača navodno su već u Mediteranu: Donald Cook, Porter, Carney i Laboon, kao i dvije nuklearne podmornice, Georgia i John Warner, javlja Daily Mail.

Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Siriji visi nad Bliskim istokom, no za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom SAD-a.
Treba napomenuti da se u vodama istočnog Sredozemlja nalaze još dva raketna razarača sa po 60 raketa “Tomahawk” što znači da bi uskoro (početak svibnja) na ovom prostoru bila koncentrirana udarna pomorska grupa sa više od 450 krstarećih raketa. Ova grupa ima potencijal daljeg povećanja, pošto će joj se najvjerojatnije priključiti britanske i francuske pomorske snage.
RASTE ZABRINUTOST: U slučaju sukoba u Sredozemlju, Kina zauzima stranu Rusije?
Photo: Youtube/Screenshot

Rusija ne ostaje po strani

Ruska vojska planira uskoro povećati broj svojih pomorskih borbenih sredstava u istočnom Sredozemlju, gdje će izvesti niz vojnih vježbi koje će se održavati tokom mjeseca travnja. Osim toga, osnovni cilj ovih snaga je i dodatno ojačavanje obrambene zone oko ruske vojne luke u Tartusu.

Rusija će prema sirijskim obalama poslati interventno pojačanje koje će se sastojati od za sada neutvrđenog broja borbenih brodova i podmornica. Informacija je došla iz neimenovanog vojnog izvora. Odluku o povećanju svog vojno-pomorskog prisustva u vodama Sredozemnog mora donijelo je zapovjedništvo Ruske ratne mornarice.

U prvom valu, rusku pomorsku borbenu grupu u Sredozemnom moru pojačat će brodovi Crnomorske flote, koji se već nekoliko dana nalaze u režimu povećane borbene spremnosti. U kasnijoj fazi treba očekivati dolazak interventnih snaga i iz drugih operativno-strategijskih sastava Vojno-pomorskih snaga Ruske Federacije, kao što su Baltička, Sjeverna i Tihooceanska flota. Ove pomorske snage će biti fokusirane na zaštitu ruske vojne luke Tartus, koja se nalazi na obalama Sredozemnog mora.

Index, Russia Beyond, Russvesna