Foto: Pixabay

SPLIT – Problem nepristupačnih trajekata za osobe s invaliditetom predstavljen je u Splitu na sastanku između predstavnica Inicijative udruga OSI Republike Hrvatske te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac, predsjednika uprave Jadrolinije Davida Soptei Paule Vidović, ravnateljice Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Predstavnice Inicijative udruga OSI Republike Hrvatske ukazale su na problem nepristupačnih trajekata, nakon čega je predstavljen plan resornog ministarstva za osiguranje pristupačnosti na trajektima i katamaranima, piše Dalmacija danas.

Naglašena je potreba da se pri izgradnji novih trajekata ugrađuju liftovi, a ne koso podizne sklopive platforme (za čije upravljanje treba prethodno osigurati dva člana posade), kao što je slučaj u najnovijim trajektima Brač, Kornati, Krk i Mljet, pa se pored postojećih platformi putnici u kolicima svejedno prenose. Za katamarane bi se išlo u nabavku pristupnih rampi koje bi zamijenile postojeće nepristupačne “mostiće”. Osobama s invaliditetom osigurat će se samostalni ukrcaj tim rampama uz prethodnu najavu.

Osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatnu kartu, 50% za pratnju i besplatnu kartu za osobno vozilo. Prvo slijedi prijelazno razdoblje, potom se do kraja godine ide na izmjenu zakona i izradu posebne kartice za OSI za pomorski prijevoz. Povlastica će se ostvarivati po jednakim kriterijima kao i za Smart Karticu.

Dalmacija danas