DUBROVNIK: Samo tri tjedna nakon snijega, za travanj rekordnih 30 stupnjeva!

Photo: Jurica Gašpar

DUBROVNIK – Prije samo tri tjedna u Dalmaciji je snijeg padao do mora, a danas je zabilježena prva ljetna temperatura ove godine. Naime, u Dubrovniku je u ranim popodnevnim satima u hladu izmjereno vrućih 30 Celzijevih stupnjeva.

Photo: Daniel Pavlinović

Na službenoj DHMZ postaji u Dubrovniku u 14 sati izmjereno je 30,2°C, što je prvi zabilježeni prvi vrući dan u travnju od početka službenih meteoroloških mjerenja. Dosadašnji rekord za travnja iznosio je 26,3°C i izmjeren je 22. travnja 2000. To znači da je današnja vrijednost “otpuhala” dosadašnji apsolutni travanjski rekord za gotovo 4 stupnja, piše Dalmacija danas.

Ovakvo službeno nezabilježeno zatopljenje u Dubrovniku tijekom travnja rezultat je kombinacije dvaju faktora. Prvi je dolazak izrazito tople zračne mase koju je potaknula ciklona sa središtem iznad sjeverne Afrike, a drugi je fenski učinak umjerene do pojačane bure koja je puhala upravo u vrijeme ovog trosatnog temperaturnog ekstrema. Oko 16 sati fenska bura je gotovo prestala, pa se temperature zraka brzo spustila za oko 7 stupnjeva.

Kretanje temperature zraka danas u Dubrovniku (DHMZ)

Toplo i vrlo toplo bilo je danas i drugdje u Dalmaciji. Do 27 stupnjeva danas je bilo u zaleđu Omiša, ali u dijelovima Dalmatinske zagore. Nešto svježije, do 24 stupnja bilo je na šibenskom i splitskom području, a najhladniji dio Dalmacije danas je bilo zadarsko području gdje temperature uglavnom nisu prelazile 20 Celzijevih stupnjeva.

Dalmacija danas