ISTRANI: Mi smo idioti jer državi plaćamo obaveze, a Slovenac neometano radi na crno!

Foto: Pixabay

PREMANTURA – Nedaleko od Parka Prirode Kamenjak, a području Premanture i samo 30-tak metara mora, slovenski državljanin iznajmljuje bungalov po cijeni od 80 eura po danu. Oglas je objavio na Facebooku u zatvorenoj grupi istarskih iznajmljivača. Ne bi to bilo ništa čudno da se odmah nije pojavila sumnja je li “apartman” od 40 kvadrata bespravno sagrađen, a još k tome otkud mu hrabrosti ili ludosti da ga da u najam i dobro zaradi.

Poduzetni Slovenac (podaci poznati redakciji) naveo je i jedini slobodan termin kada gosti mogu doći, pa pri opisu smještaja i uz nekoliko objavljenih fotografija, poziva sve zainteresirane da rezerviraju od 29. srpnja do 5. kolovoza. Oglas je odmah uzburkao duhove među komentatorima u grupi koji ga nisu štedjeli, a najviše su se zgrozili što nadležne institucije ne reagiraju. Ubrzo nakon prozivki, slovenski “iznajmljivač” je oglas izbrisao, piše Glas Istre. Da je legalan, ne bi ga brisao, komentirali su neki.

Radi od nas budale

– Ne bih imao ništa protiv da je to legalno, neka čovjek iznajmljuje ali ovako od nas koji poštujemo sve zakone i ispunjavamo svoje obveze radi budale. Stvarno mi je dosta da plaćam sva davanja državi, a onda Slovenac bez pardona diže lovu za ovakav trash! Osjećam se kao idiot, komentirao je jedan od iznajmljivača (podaci poznati redakciji) koji je slučaj prijavio Općini Medulin i nadležnim komunalnim redarima, a zanimalo ga je što oni rade kako bi spriječili ovakve ilegalne iznajmljivače.

– Ne mogu vjerovati kako netko može biti toliko bahat. Ovo nije izoliran slučaj jer sve je više bespravno sagrađenih malih kućica na tom potezu koje se iznajmljuju na crno. Scenarij ide otprilike ovako. Kupe parcelu tik uz more i montiraju kamp kućicu koju s vremenom oblože običnim daskama i iznajmljuju turistima, bez riješenog sanitarnog čvora, a za struju se nekako snađu. Zapravo nude poluproizvod kojeg skupo naplaćuju na najatraktivnijim lokacijama uz more. Oni se tako oglašavaju, a poslije tvrde da su im to prijatelji i rodbina pa im valjda samo prijatelji i rodbina dolaze cijelo ljeto. Nitko ništa ne kontrolira, no kod nas je sve moguće. Nadležne službe ne reagiraju, a građani uporno okreću glavu. Uvijek su nam drugi krivi i kada krene sezona stalno svi kukaju o bespravnoj gradnji i “crnom bookingu”, a li je itko ikada to prijavio, pita se naš sugovornik.

– Slovenac iznajmljuje jer mu je to lijepa naša dozvolila, a ovoga ima po svim našim otocima. Ima tih divljih i poludivljih slovenskih kućica ko’ u priči, srećom, više nisu u samom Parku prirode Kamenjak ali uz rub parka ih i dalje ima. Struju si srede preko obližnjeg autokampa,” samo su neki od komentara ispod oglasa slovenskog iznajmljivača.

Danijela BAŠIĆ-Palković, Glas Istre