MEDICINSKI HELIKOPTERI – Kujundžić razbjesnio mnoge: “Ministre, taj ‘luksuz’ je pitanje života i smrti!”

Foto: M.Karačić/HRZ i PZO

SUPETAR – Nakon što je Morski.hr objavio izjavu aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića da će pacijente s otoka i planinskih područja i dalje prevoziti skupi i dotrajali transportni helikopteri Hrvatske vojske, reagirali su otočani, liječnici i udruge koje je ministar poprilično naljutio. 

Najprije je reagirala udruga HELP – druga HELP – Helikopterima liječnici pomažu. Njen predsjednik Mladen Tureček je najprije u komentaru ispod članka napisao: “Dragi otočani, gorani pa i vi u slavonskim ravnicama, on ne razumije da je taj “LUKSUZ” vaše pitanje života i smrti! S time da otočani imaju barem nešto, vi ostali ništa!

Photo: Pixabay

Udruga je pripremila i obećano priopćenje u kojem, kako prenosi Večernji list, poručuju da MORH-ovi helikopteri Mi-8 ne rade hitnu helikoptersku medicinsku pomoć (HEMS), već sekundarni medicinski prijevoz, nakon što je liječnička hitna služba došla do pacijenta i pozvala ih, te da se intervencije tim helikopterima ostvaruju samo na dijelu naseljenih otoka jer ne mogu sletjeti ako na otoku nema pripremljenog heliodroma ili aerodroma.

Također kažu da novca za servis ima te da se on već troši kroz “neadekvatan prijevoz transportnim helikopterima”. – Uz to, nije kupnja helikoptera jedini uvjet i jedini način za uspostavu službe. Ne tražimo i ne smatramo da se HHMS/HEMS treba financirati iz proračuna, osim dijela iz HZZO-a koji je i onako van riznice, te samog početka rada HHMS-a.

Da novaca nema, izjavili ste u trenutku financijski ogromne nabavke aviona i helikoptera za MORH. Samofinanciranje ovakve usluge je normalno u zemljama EU – kažu u priopćenju koje potpisuje predsjednik HELP-a Mladen Tureček. U HELP-u kažu da su troškovi sata leta za Mi-8 i EC 135 ili nekog drugog modernog helikoptera drastično u korist namjenskog modernog helikoptera za HEMS te da je u situaciji poroda u transportnom helikopteru ugrožen život rodilje i novorođenčeta. Dodaju da su tražili podatke prikupljene u pilot projektu te studiju isplativosti, ali da ih do danas nisu dobili.

Otoci očekuju “visoke standarde” normalnog poroda i liječenja

Onda su reagirali i otočani. Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković ljuta je na ministrovu izjavu da se radi o “visokim standardima” zašto kaže da novca nema te da bi čak bilo moguće imati nešto bolje u komformističkom smislu, ali zašto bi imali kad “ovi helikopteri koje koristimo, imaju opremu za medicinsko postupanje”.

Photo: Facebook/Wikipedia

Marković kaže kako je sramotno da su otoke svrstali u razvijena područja, čime se automatski smanjuje mogućnost dobivanja potpore iz EU fondova. Na svom Facebook profilu je napisala:

Otočani najbolje znaju kako je u najtežim situacijima biti odvojen od kopna. Doživjeli smo to mnogo puta. Još nam je u pamćenju 2015. godina, kada su po najvećoj orkanskoj buri, Ante Dobronić, Nikola Klinčić, doktorica Divna Leskur i medicinski tehničar Darko Bakić isplovili iz Supetra kako bi u Split prevezli gđu. Katicu koja je doživjela infarkt. Do Splita na normalan porod nije stigla naša trudnica Marina iz Supetra, već je rodila u zraku. Srećom sve je dobro prošlo. Ovaj put.

U onim vremenima, koje nije popularno spominjati, imali smo naše rodilište u Supetru a sada smo došli u situaciju da nemamo rodilište niti novaca za nabavku posebnih helikoptera koje bi trudnice u najhitnijim slučajevima prevodili u Split. Bar tako kaže ministar Kujundžić. Marina je rodila u zraku. Razlog tome je i nepostojanje heliodroma na području oko našeg Grada pa se vozilom hitne trebalo prebaciti do obliznjeg. Mi smo pripremili potrebnu dokumentaciju, dobili lokacijsku dozvolu te smo u postupku predaje dokumentacije na ishođenje građevinske dozvole. Od države očekujemo da nam ustupi potrebno zemljište za izgradnju ali zbog najnovijeg istupa ministra Kujundžića, postavljamo pitanje što će nam uopće, kada se neće imati s čime prevoziti.

Gospodine ministre, naši “prerazvijeni” otoci , koji su izbačeni iz utrke za EU sredstva očekuju onda i “visoke standarde” normalnog poroda i liječenja a za koje ste kazali da nemate novaca. Mi otočani smo naime navikli na komode i visoke standarde.

D.G.