STUDIJA POKAZALA: Više od četvrtine pomoraca ima simptome depresije

Foto: Pixabay

Više od četvrtine pomoraca priznalo je simptome depresije, navodi se u studiji o mentalnom zdravlju pomoraca koja je predstavljena tijekom konferencije Wellness at Sea u Londonu.

Istraživanje na više od tisuću pomoraca obavila je Međunarodna pomorska dobrotvorna udruga pomoraca i Sveučilište Yale. Svaki šesti ispitanik u studiji bio je iz Velike Britanije. Prema studiji, 26 posto ih je izjavilo da su se osjećali “loše, depresivno ili beznadno”, nekoliko dana tijekom prethodnih dva tjedna.

Nije iznenađujuće da su mnogi pomorci rekli da je odvojenost od njihovih obitelji i duljina njihovih ugovora imala velik utjecaj na njihovo zdravlje, no kvaliteta i količina hrane na brodu također je imala utjecaja, pokazalo je istraživanje.

Gotovo polovica (45 posto) pomoraca koji su izvijestili o simptomima depresije rekli su da nisu tražili pomoć, dok je jedna trećina rekla da su se obratili obitelji ili prijateljima. Samo 21 posto izjavilo je da su razgovarali s kolegom na brodu, unatoč tome što su proveli mjesece na brodu s njima.

Konferencija pomoraca Wellness at Sea okupila je pomorske djelatnike kako bi razmotrila važnost psihičkog zdravlja kod pomoraca, njegov utjecaj na industriju i kako se boriti s problemima poput depresije.

Photo: Pixabay

Dan Thompson, 29 godina iz Londona, morao je uzeti pauzu na svom poslu navigacijskog časnika zbog depresije.

„Razlog zbog kojeg sam se razbolio bio je prvenstveno moj posao – opterećenje, nedostatak sna i pritisci posla. Nakon mog iskustva, moja pretpostavka je da je broj ljudi koji pate od depresije i veći od onih koji su priznali u anketi. Naša industrija je općenito više „macho“ od mnogih drugih. Općeniti je stav da samo moraš ojačati i nastaviti dalje. Postoji strah od gubitka posla ako se o njoj otvoreno priča“, izjavio je na konferenciji.

Udruga pomoraca radi s pomorcima u 91 luci diljem svijeta i nudi savjetovanje i podršku onima koji se bore s depresijom i drugim problemima. Njihovi programi podučavaju pomorce i daju im praktične alate koji im pomažu da ostanu fizički i psihički prilagođeni moru.

„Pomorci provode mjesece na moru i suočavaju se s nekim od najtežih radnih uvjeta – izoliranosti, skučeni prostor, buka, vrućina, oluje – ponekad čak ne mogu podnijeti ni hranu na brodu. Ovaj izvještaj je poziv industriji o ogromnom utjecaju svega toga na mentalno zdravlje pomoraca.“, komentirala je Sandra Welch, zamjenica direktora Udruge pomoraca.

R.I.

Pomorac.net, World Maritime News