Photo: Pixabay/Facebook Vlada RH

ZAGREB – Udruga „HELP“ – Helikopterima liječnici pomažu nakon izjave ministra zdravstva, Milana Kujundžića u kojoj kaže kako za hitnu helikoptersku službu novaca nema, poslala je pismo, koje je odaslano između ostalih i na adrese Vlade i Ureda Predsjednice. Pismo koje potpisuje predsjednik Udruge, Mladen Tureček, prenosimo u cijelosti.

KUJUNDŽIĆ O HELIKOPTERSKOJ MEDICINSKOJ SLUŽBI: Za komfor i visoke standarde nema novca

“Poštovani gospodine ministre !

iznenađeni  Vašom  izjavom medijima, ne kao ministra, već kao  liječnika, da je postojeći servis transportnim helikopterima MI 8:

–              zadovoljavajući i dobar

–              da su helikopteri opremljeni medicinskom opremom

–              te da novaca za kupnju helikoptera za hitnu helikoptersku medicinsku službu nema, jer je to komfor i visoki standard

Pitamo Vas znadete li da:

– MI 8 helikopteri MORH-a NE rade hitnu helikoptersku medicinsku pomoć (HEMS), već sekundarni medicinski prijevoz, nakon što je liječnička hitna služba došla do pacijenta  i pozvala ih (prijevoz otok-kopno)

–   intervencije MI 8 helikopterima ostvaruju se samo na dijelu naseljenih otoka, a ne na svim naseljenim otocima, jer transportni MI 8 helikopter nije u mogućnosti sletjeti ukoliko nema pripremljeni   helidrom/aerodrom na otoku

– budući je helikopterski prijevoz osiguran samo za dio priobalja i dio otoka, za približno 170.000 stanovnika, moramo Vas upozoriti, da 4 milijuna naših sugrađana i sudionika prometa  te turisti na ostalom dijelu Republike Hrvatske takav servis/mogućnost spašavanja života nemaju (jednaka dostupnost zdravstvene usluge svima?)

– izjavili ste, novaca za takav servis nema ! Mi kažemo da ga ima i da ga već trošimo kroz neadekvatan prijevoz   transportnim  helikopterima,  te da je  krivo usmjeren ! Uz to, nije kupnja helikoptera jedini uvijet i jedini način za uspostavu službe. Ne tražimo i ne smatramo da se HHMS/HEMS treba financirati iz proračuna, osim dijela iz HZZO-a koji je i onako van riznice, te samog početka rada HHMS-a. Da novaca nema, izjavili ste  u trenutku financijski ogromne nabavke aviona i helikoptera za MORH.    Samofinanciranje ovakove usluge je normalno u zemljama EU.

Photo: HRZ i PZO/ M.Karačić

Kao ministar morali biste znati da:

– troškovi sata leta za MI 8 i EC 135 ili nekog drugog modernog helikoptera, su DRASTIČNO u korist namjenskog modernog helikoptera za HEMS

–  reanimiranje  i porađanje bebe u MI 8 transportnom helikopteru nije  baš normalna i redovna   pojava, iz razloga što i u jednom i u drugom slučaju SUSTAV nije uspio osigurati medicinski „ZLATNI SAT“ u kojem bi životno ugroženi  trebali biti smješteni u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu koja će im spasiti život!

–   u situaciji poroda u transportnom helikopteru ugrožen je život rodilje i novorođenčeta

– s temeljem Vaše izjave,  transportni MI 8 su opremljeni medicinskom opremom!  U skladu s EU propisom?  Tražili smo pismeno od HZHM potvrdu, do danas odgovor  nismo dobili.

– tražili smo podatke prikupljene u pilot projektu (10 mil kuna javnog novca utrošeno, 2015.g) kao i Studiju isplativosti uvođenja HHMS u Hrvatsku čiju izradu je naručilo vaše Ministarstvo (HZHM) u kolovozu 2017.g, a  do danas nismo dobili!

Poštovani gospodine ministre, uvjereni smo da je i Vama jasno da je prošlo vrijeme u kojem potrebe Hitne helikopterske medicinske pomoći  u Republici Hrvatskoj mogu  zadovoljiti  transportni MI 8 helikopteri ili policija čiji to nije primarni zadatak niti su za to opremljeni! Poštujemo li sadašnjim načinom rada EU Normu 13718-2 i EU direktivu 965/2012?

MEDICINSKI HELIKOPTERI – Kujundžić razbjesnio mnoge: “Ministre, taj ‘luksuz’ je pitanje života i smrti!”

Photo: Pixabay

Istovremeno 25.000 umrlih od KVB i više od 300 poginulih u prometu u cijeloj Hrvatskoj godišnje, ne dozvoljava da se  helikopteri koriste  samo za otoke i samo dio godine!

Na jednom javnom skupu Vi ste lijepo rekli: „ Mi imamo, što se tiče hitne službe „otoke“ i na kopnu!“, zašto ništa ne mijenjate ??

Udruga „HELP“ – Helikopterima liječnici pomažu, osnovana je iz razloga i potrebe poticanja da se i našim ugroženim sugrađanima i gostima koji posjećuju „Lijepu našu“ osigura ravnopravni  tretman kakav imaju ostali građani država članica Europske Unije u slučaju životne ugroze (HEMS).

Pismo o ovom problemu adresirano je na najviše institucije, kaže ogorčeni Mladen Tureček

Želimo Vas upozoriti, da ukoliko već niste spremni osigurati hitnu helikoptersku medicinsku službu za sve građane Hrvatske, naši gosti (16.5 mil. prošle godine) u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i td. takav servis u svojim zemljama imaju.

Ukoliko se ne varamo, turizam je jedna od grana koja donosi najviše prihoda  Republici Hrvatskoj!

U dobrobiti  uspostave (financijske, medicinske, razvojne) Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj niti najmanje ne sumanjamo ! Želja nam je da HHMS/HEMS bude besplatan našim zdravstvenim osiguranicima, a da se usluga strancima naplaćuje. Naime, u zemljama EU ta je služba u nadležnosi Ministarstva prometa, civilna je i samoodrživa. Kako ovo nije pitanje samo Ministarstva zdravstva, već i ministarstava prometa, turizma, uprave, regionalnog razvoja, od Vas osobno niti od Vašeg ministrstva se ne očekuje da sami riješite problem, ali Vas želimo pozvati da okupite sve potrebne dionike na rješavanju ovog problema.

Stojimo Vam na usluzi, ukoliko nađete za shodno, da Vam pomognemo u osnivanju HHMS-a za cijelu Republiku Hrvatsku u skladu s zapisanim u Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012-2020 i Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa 2011-2020 te propisima EU!

S poštovanjem,

 „HELP“ – Helikopterima liječnici pomažu

Predsjednik

Mladen Tureček”