Vojni gliseri jurnuli na Jadrolinijin trajekt

Photo: Youtube/Screenshot

SPLIT – Dok su se putnici družili i ispijali prvu kavu u salonu “Jadrolinijina” trajekta “Tin Ujević”, koji je jutros u 10.30 isplovio iz Supetra prema Splitu, nisu znali kakva se akcija istodobno odvijala. Zato se onima koji su odlučili uhvatiti malo svježeg zraka na palubi uobičajeno putovanje trajektom pretvorilo u pravi akcijski film.

Jedna od putnica koja se javila redakciji Slobodne Dalmacije istaknula je kako joj nije bilo svejedno gledati maskirane ljude na “gumenjaku” dok su se poput pirata približavali boku broda na redovnoj liniji.

Daleko od kopna, na sredini Bračkoga kanala, dva su se gumenjaka sa po šestero uniformiranih članova posade, od kojih su neki bili maskirani, više puta približavala trajektu i, dodirujući ga, plovili su uz bok usporedno s njim. Dok je jedan gliser obavljao tu radnju, drugi je kružio na nekoliko desetaka metara od trajekta. Nakon minute, dvije i nekoliko ponavljanja manevara, velikom brzinom otplovili su od “Tina Ujevića” u smjeru Splita.

Photo: Youtube/Screenshot

Pojašnjenje stiglo iz Jadrolinije

Iz Jadrolinije su potvrdili da je to gliser Hrvatske ratne mornarice:

“Gliser je u sklopu treninga kratko vrijeme plovio uz bok našeg trajekta, ni na koji način ne ometajući plovidbu” odgovorili su iz brodarske kompanije, a Slobodna doznaje da se tijekom posljednjih dana u srednjodalmatinskom akvatoriju odvijalo više takvih vježbi.

Gumenjak služi za prijevoz diverzanata. Dužine je 14,25 metara, a razvija brzinu od 55 čvorova, dok je prototip plovio brzinom od 56 čvorova, dakle oko 104 kilometra na sat. Izrađen od najtvrđega kevlara, a ovisno o želji kupca, može biti i od materijala “stealth” tehnologije (nevidljivih za radare), otporan je na metke i stiže od Pule do Splita za dva sata i 20 minuta, a za potrebe hitne medicinske pomoći ponekad je brži i učinkovitiji od helikoptera, pa bolesnika s Visa preveze do Splita za samo 45 minuta.