Osnovni savjeti za uspješan podvodni ribolov

Foto: Alen Černava

Svaki pokret pod vodom je integralni dio „akvatičnog“ kapaciteta nekog čovjeka. Sve započinje već izvan vode: dovoljno je gledati kako se neka osoba priprema za ulazak u more da bi u dobrom dijelu otkrili njegove podvodne mogućnosti. A kad uđe u vodu i počne se kretati u njoj stvari postaju jasne do kraja. Taj pristup na početku implicira ponašanje vezano za ono što će se ubrzo kasnije događati. Kao da se radi o nekoj borbenoj vještini koja veliku pažnju pridaje i ponašanju/pokretima koji se izvode mimo same borbe.

U podvodnom ribolovu stvari nisu puno drugačije i za početnika je važno primijeniti slične kanone kako bi unaprijedili svoje podvodne tehnike. Sve faze koje prethode uronu su plodovi pokreta tijela, koncentracije i kontrole: neophodan ritual da bi se dobro započelo ronjenje. Priprema se u potpunom miru bez nepotrebnih naprezanja. Lagano se isteže muskulatura dok se koncentriramo na akciju podvodnog lova koji nam slijedi.

Optimiziranje apnee

Optimiziranje apnee ne znači imati dugu apneu već produžavanje vremena boravka pod vodom može otvoriti vrata novim mogućnostima. Gotovo svi se koncentriraju samo na trajanje zarona, zaboravljajući često međutim da je cilj uloviti ribu. Samo vrijeme zarona može imati vrijednost u apsolutnom smislu kod ronjenja na dah (apnei) gdje se roni s ciljem da se što duže drži dah ali kad govorimo o podvodnom ribolovu cilj je ulov a ne produženje apnee.

Ovdje je dakle potrebno optimizirati apneu do trenutka ulova ribe a ne produženje apnee u apsolutnom smislu. Potom, trebalo bi unaprijediti pokrete i usavršiti tehniku nastojeći postići što je veći broj urona. Znači treba postići pravi balans između neagresivnih pokreta, pokreta koji troše što manje kisika, harmoničnih i zaobljenih pokreta u skladu s podmorskim svijetom, ostvarenja homogene tehnike, reduciranje energije te povećavanja koncentracije.

Photo: Alen Černava

Učiti or riba

Predatori u ribljem svijetu love prema nekim općim pravilima koja postoje pod vodom i koja bi i mi trebali slijediti.

Kirnja se npr. svojim tamnim smeđim tonovima tijela sakriva u sjeni većih rupa odakle kontrolira područje. U mjestu lagano miče perajama stvarajući na taj način specifične vibracije u vodi koje bočnom linijom registrira manja riba u okolini i čini ju znatiželjnom te se približava kako bi vidjela o čemu se radi, dolazeći tako kirnji „na domet“. Čim se pojavi prilika kirnja munjevito skače i lovi plijen nesvjestan situacije. Dakle, kirnja se kamuflira, sakriva, potiče znatiželju kod plijena svojim dozivom i lovi ga (samo) kad je u dometu – upravo isto to bi trebali raditi i mi kad lovimo na čeku.

Murina je s druge strane usporena i ne može uloviti plijen u direktnom zaletu pa lagano zaobilazi kamenje i klizi od zaklona do zaklona čekajući da iznenadi kakvu neopreznu ribu, upravo onako kako bi se trebao odvijati i naš lov šuljanjem. Mi smo sporiji od bilo koje ribe i ne možemo ju sustići ali je zato možemo iznenaditi.

Photo: Alen Černava

Prehrambeni ritam riba

Prehrambeni ritam riba je jako jednostavan: odmaraju se tokom noći, potom se pojavom sunca oslobađa prehrambeni ciklus – razdoblje kad je okolina najmirnija a najveća prisutnost hrane koja se uglavnom koncentrira uz obalu. Zbog hranidbenog uzbuđenja koje obuzima ribe, one postaju mane oprezne a time ih je I lakše uloviti. Isto se događa I predvečer tokom smiraja dana kad se riba priprema za noćnu pauzu.

Svijetlo u svitanje i kod zalaska sunca je slabije tako da je ribi teže uočiti (prepoznati) podvodnog ribolovca pa se svitanje i zalazak smatraju najboljim trenucima za lov na čeku ili šuljanjem. Zimi međutim, kratkoća dana, izostanak uznemiravanja (kupaći, plovila, …) i generalno slabije svijetlo tokom cijelog dana potiču puno manje ribe na prehrambeni ritam. S druge strane, u to doba, veći utjecaj na prehrambeni ritam riba imaju drugi elementi poput plime i oseke, vrste vjetra, struje ili valovi.

Photo: Alen Černava

Spremni na promjenu vremena

Tijekom zime, čak i kada se lovi s kopna, nikad se ne smije iz vida izgubiti vremenska situacija koja se može promijeniti u trenutku. I prije nego što se uđe u more treba izvidjeti i odrediti najbolje i najsigurnije mjesto za izlazak iz mora. Ukoliko se tokom lova uoči pojačavanje vjetra s povremenim refulima gotovo je sigurno da će se vrijeme brzo pogoršati. Ukoliko primijetimo kako se sve barke u okolini vračaju zajedno iz istog pravca vrlo je moguće da iza njih slijede veliki valovi pa trebamo „izvući antene“ pridajući maksimalnu pažnju i oprez. Ako se more čini potpuno mirnim ali se na dnu osjeti povećanje gibanja mora sigurno dolaze veliki valovi s pučine. Često puta je to odlično vrijeme za uspješan lov uz obalu ali bi bilo dobro ne udaljavati se previše od mjesta gdje smo ušli u more kako bi mogli brzo izaći iz vode čim se počne pogoršavati vrijeme. Može biti jako opasno udaljiti se i onda ne imati snage vratiti se na vrijeme.

Gorgonija, Tekst i foto: Alan Černava; nevera-boats.com