3 min. čitanja

Granice pomorskog dobra bit će određene u roku od 3 godine

Izmjene Pomorskog zakonika, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o lučkim kapetanijama predstavila je državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, na zajedničkoj tematskoj sjednici Udruženja luka, Udruženja marina te Strukovne skupine brodara i pomorskih agencija, održanoj u HGK-ŽK Rijeka, piše Novi list.

Državna tajnica je u uvodnom dijelu istaknula da se intenzivno radi na izmjenama triju zakona vezanih za pomorski sektor, s ciljem postizanja pozitivnih učinaka na pomorsko gospodarstvo u cjelini, ali i dostupnosti usluga građanima i institucijama, otklanjanja administrativnih prepreka, usklađivanja sa suvremenim tehnologijama i zahtjevima te europskom pravnom stečevinom.

Upis i izvlaštenje

Najviše zanimanja, očekivano, izazvalo je izlaganje o izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Markovčić Kostelac je naglasila kako će se planiranim izmjenama ubrzati postupak utvrđivanja granica i upis pomorskog dobra, urediti pravni režim pomorskog dobra kao općeg dobra, osigurati zaštita pomorskog dobra, te učinkovito, ekonomično i transparentno upravljanje njime. Pritom će se u roku od tri godine od stupanja izmjena na snagu duž cijele obale morati utvrditi granica pomorskog dobra.

Postupak upisa pomorskog dobra bit će razdvojen od postupka izvlaštenja, pa će se upis moći izvršiti prije okončanja postupka izvlaštenja, a troškovi će se namirivati iz Fonda za pomorsko dobro, koji tek treba biti osnovan. Rješavat će se i pitanje legalizacije postojećih mulova, privezišta, riva i sličnih objekata na pomorskom dobru, ali i povećati ovlasti inspekcija. Što se koncesija tiče, ovlasti za njihovo davanje podijelit će se ovisno o vrsti objekata, a koncesije za plaže davat će jedinice lokalne samouprave, a ne županije. Koncesijska naknada sastojat će se samo od fiksnog dijela, a i dalje će se koncesije izdavati u pravilu putem javnog natječaja, a samo iznimno izravno na zahtjev, primjerice u slučaju luka posebne namjene, poput industrijskih ili brodogradilišnih luka. Poseban paket izmjena odnosi se na luke otvorene za javni promet, pa će se definirati koje su luke od državnog značaja.

Photo: Igor Narandžić

Koncesije na zahtjev

– Lučke uprave imat će daleko veću odgovornost po pitanju privlačenja tereta i putnika u luku, a ne samo oko lučke infrastrukture i administracije – najavila je Markovčić Kostelac.
U raspravi koja je uslijedila moglo se čuti, među ostalim, da najavljene izmjene nisu usklađene sa Zakonom o koncesijama, koji predviđa mogućnost koncesije na zahtjev, dok to Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ograničava, na što je upozorio Branko Kundih, pravni stručnjak za pomorsko dobro.

– U ovom trenutku koriste se oba zakona, što je rezultiralo nizom sudskih sporova. Zakon o koncesijama je tu glavni zakon i ovim zakonom ne mogu se mijenjati njegove odredbe. Vaš prijedlog, osim toga, kažnjava one koji traže koncesiju na zahtjev višestruko većim naknadama, za što nema razloga, već samo treba jasno definirati uvjete za izdavanje koncesije na zahtjev, rekao je Kundih.

Nema vlasništva na pomorskom dobru

Marinko Dumanić, dugogodišnji gospodarstvenik u pomorstvu postavio je pitanje obeštećenja tvrtkama kojima je u pretvorbi prvo bilo omogućeno upisivanje na pomorsko dobro, a zatim je uskraćeno, te onim tvrtkama koje su uložile značajna sredstva na pomorskom dobru.

– Takvim tvrtkama treba dati koncesiju bez naknade, do amortizacije uloženog kapitala, ili ih financijski obeštetiti – rekao je Dumanić.

Markovčić Kostelac je odgovorila kako će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture predložiti da se onim tvrtkama koje su kupile zemljišta uz obalni pojas, a ta su zemljišta kasnije proglašena pomorskim dobrom, iste nekretnine vrate, te utvrde nove granice pomorskog dobra na tim područjima.

– Što se tiče stjecanja vlasništva na pomorskom dobru, to nije moguće, o čemu već postoje dvije presude Vrhovnog suda, rekla je državna tajnica.

Marinko Glavan, Novi list

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.