Tko je gospodar svjetskih mora?

Foto: Pixabay

WASHINGTON/MOSKVA – Vijest o tome kako su se dvije američke nuklearne podmornice koje su trebale isploviti da bi vježbale raketni napad na Rusiju, zaglavile u debelom ledu Arktika, samo potvrđuje da se najmoćnije države svijeta i duboko pod morem pripremaju za eventualni međusobni sukob.

Snimka na kojoj se vidi kako mornari čiste led s podmornice mnoge je vjerojatno nasmijala, ali kad se zna da se većina američkih raketa s atomskim glavama nalazi upravo na podmornicama i velikim brodovima, jasno je koliko je sve to ozbiljno i opasno.

Amerikanci su provjeravali spremnost svojih brzih podmornica klase “Los Angeles” u zimskim uvjetima, a snimke su objavljene kao poruka da su oni prisutni i tamo gdje je tijekom većeg dijela godine debeli led. Zauzvrat, povremeno se pojave vijesti o tome da se neka od ruskih podmornica neprimjećeno “prišuljala” američkoj obali.

Nije tajna da Amerikanci imaju najmoćniju ratnu mornaricu svijeta, najvećim dijelom zato što su svoju vojnu koncepciju zasnovali na tome da budu svjetski policajac. Rusija se poslije raspada SSSR-a ograničila na to da njena mornarica brani samo vlastite granice.

Zapovjednik ruske mornarice Vladimir Koroljov je rekao da će u bližoj budućnosti atomske podmornice “Jasen” i “Jasen-M” biti najveća snaga ruske flote. Narednih godina mornarica će dobiti sedam podmornica “Jasen”, od kojih će šest biti izgrađeno po moderniziranom projektu 885M. Inače, “Jasen” su podmornice četvrte generacije koje mogu gađati ciljeve na moru, pod morem i na zemlji. Ova podmornica se može spustiti na dubinu od 600 metara, a posada od 64 člana može bez pristajanja ploviti čak 100 dana.

Sredinom ožujka Amerikanci su priopćili da su porinuli najnoviju podmornicu “Colorado”, klase “Virginia”, koju oni s ponosom nazivaju tehnološkim čudom. Cijena te podmornice je 2,7 milijarde dolara, a naoružana je s 12 krstarećih raketa “Tomahawk”. U kolovozu 2017. godine Amerikanci su priopćili da do 2030. godišnje namjeravaju izgraditi po dvije atomske podmornice klase “Virginia” i jednu klase “Columbia”.

Zapovjednik Strateškog zapovjedništva američkih oružanih snaga (STRATCOM) general John Hyten u ožuju je izjavio da najnovije rusko oružje o kojem je govorio ruski predsjednik Vladimir Putin ne plaši Amerikance jer američke podmornice raketama mogu uništiti cijelu Rusiju. A Putin je, između ostalog govorio i o 80 novih interkontinentalnih raketa, kao i 102 balističke rakete koje se nalaze na podmornicama.

Iako Putin ističe da Rusija ne namjerava nikoga napasti prva nego želi suradnju, u SAD-u se konstantno ponavlja priča o ruskoj i kineskoj opasnosti. U Moskvi to objašnjavaju željom određenih američkih krugova da pred svojom javnošću opravdaju kontinuirani rast vojnog budžeta. Sredinom veljače administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je objavila projekt budžeta za 2019. godinu od vrtoglavih 686 milijardi dolara!

Još iz vremena SSSR-a, Moskva i Washington su različito razvijali svoje nuklearne snage. Sovjeti su prednost dali izradi balističkih raketa koje su bazirane na zemlji, dok su Amerikanci već od šezdesetih godina smatrali kako im je važnije da imaju veći broj raketa na podmornicama i brodovima. Ali već sredinom sedamdesetih Sovjeti su uspostavili paritet, a početkom osamdesetih su imali više raketa i atomskih bojevih glava na plovilima od Amerikanaca.

Kasnije je ruska vojna mornarica preživljavala teške dane, jer je u vrijeme velike krize i nedostatka novca predsjednik Boris Jeljcin tješio sebe da će on sa svojim “drugom Billom” (Clintonom) uspostaviti takve prijateljske odnose da nije potrebno uzaludno trošiti milijarde. Rapidno se smanjivao broj podmornica i nisu se gradile nove. Ipak, atomski balans se nije poremetio, jer su Rusi u to vrijeme gradili mobilne balističke rakete “Topolj”.

Foto: Pixabay

Zamjenik predsjednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih znanosti dr. Konstantin Sivkov, izradio je zanimljivu analizu mogućnosti Rusije i SAD u kojoj potvrđuje kakvo je stanje i za kakvu se koncepciju opredijelio Washington, a za koju Moskva.

Većina sadašnjih ruskih podmornica je naslijeđena iz SSSR-a. To su podmornice treće generacije klase “Kalmar” i “Delfin”. Modernizirani “Delfini” nose rakete “Sineva”, čiji je domet 11.500 kilometara. Nove podmornice “Jurij Dolgoruki”, zatim “Aleksandar Nevski” i “Vladimir Monomah” su izgrađene po projektu “Borej” i četvrta su generacija. Amerikanci su gradili nosače zrakoplova i imaju ih 12, dok Rusi imaju samo “Kuznjecova”. Što se tiče ogromnih brodova, Amerikanci ih imaju šest puta više od Rusa. Ali zato Rusi imaju više običnih podmornica i brodova namijenjenih za zaštitu svog teritorija.

D.G.