JOŠ UVIJEK NESIGURNA ZA POSJETITELJE – Tvrđava sv. Nikole i ovog ljeta bez turista

Photo: Facebook video

ŠIBENIK – Tvrđavu svetog Nikole ni ovo ljeto turisti neće moći obilaziti jer nije osigurana za posjetitelje, a radovi na obnovi i zaštiti tvrđave za sigurno posjećivanje krenut će kroz dva mjeseca, ovisno o proceduri javne nabave, doznajemo u županijskoj Javnoj ustanovi Priroda koja upravlja jedinom šibenskom tvrđavom pod UNESCO zaštitom.

– Prošli tjedan potpisali smo ugovor s Ministarstvom kulture za izvođenje radova ‘Projekta sigurnog posjećivanja’ koji u cijelosti iznosi 450.000 kuna, a Ministarstvo će ga sufinancirati s 400.000 kuna. Sad je pred nama procedura javne nabave i o njoj će ovisiti kad će početi radovi na osiguravanju tvrđave za posjetitelje. Mi se nadamo da će to biti kroz dva mjeseca, a rok za izvođenje radova je četiri mjeseca tako da bi do jeseni, odnosno kraja godine, trebali biti završeni. Plan je tvrđavu staviti u funkciju posjećivanja s morskim ulazom, a i nama je želja da to bude što prije. Zbog dobivanja sredstava i dozvola proces se odužio, neke stvari, nažalost, nismo mogli izbjeći – rekla je za ŠibenikIn Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Tvrđava Svetog Nikole Photo: Šibenik In

Babačić Ajduk ističe da je Šibensko-kninska županija za radove na obnovi i sanaciji pristupnog mula i pristupne rampe osigurala milijun kuna, te da će ti radovi krenuti u isto vrijeme kao i radovi na osiguravanju tvrđave.

– U tijeku su i daljnja arheološka istraživanja za pronalaženje kopnenog ulaza, teško je govoriti hoće li ga i kad će ga pronaći. Bitno je da ćemo tvrđavu staviti u funkciju posjećivanja s morskim ulazom, a što se tiče pristupa s kopna, dobili smo 2,6 milijuna kuna od EU za izradu projektne dokumentacije nužne za kompletnu obnovu tvrđave sv. Nikole. U sklopu toga tražit ćemo tri rješenja za ulaz s kopna. Jedno od ta tri rješenja bit će izabrano kao finalno, naravno uz suglasnost šibenskih konzervatora, Ministarstva kulture i povjerenstva UNESCO-a – ističe Babačić Ajduk.

Ministar državne imovine Goran Marić u četvrtak je u Šibeniku sa županom Paukom potpisao ugovor o dodjeli na korištenje nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji čime je nakon sedam godina čekanja ispunjen preduvjet za izgradnju posjetiteljskog centra u Minerskoj. Projektom je Minerska zamišljena kao dnevni boravak tvrđave sv. Nikole, a Babačić Ajduk kaže da je projekt u završnoj fazi ocjenjivanja za dobivanje EU sredstava.

– Projekt smo predali 19. travnja prošle godine, a prošli smo dva od tri kruga evaluacije od strane EU. Taj prostor bivše vojarne Minerska ključna je točka koja će omogućiti da tvrđava sv. Nikole ostane očuvana, a kroz ovu godinu bi trebao biti potpisan ugovor vrijedan 26 milijuna kuna– najavljuje Babačić Ajduk.

Photo: Boris Kačan

Projekt posjetiteljskog centra u Minerskoj druga je faza velikog projekta turističke valorizacije kanala svetog Ante u Šibeniku, predstavljenog još 2010. godine. Riječ je o rekonstrukciji postojećih građevina bivše vojarne Minerska i prenamjena u posjetiteljski centar uz rekonstrukciju devastirane infrastrukture i uređenje okoliša.

U taj projekt Šibensko-kninska županija će iz svojih izvornih sredstava uložiti oko 4 milijuna kuna. Budući posjetiteljski centar bi, prema idejnom rješenju i arhitektonskom projektu, obuhvaćao centralnu zgradu sa informativnim dijelom za posjetitelje, suvenirnicu, multimedijalno-prezentacijsku i konferencijsku dvoranu, te višenamjenski istraživački laboratorij, edukativni i gastro-prezentacijski centar.

P.Š., ŠibenikIn