Photo: Boris Kačan

Isplovili smo noćas, kao i stotine puta do sad u sitne noćne sate, dok grad spava dubokim snom. U luci, bolje reći privezištu, dočekao nas je mrkli mrak, gust kao tinta, neugodan i stran! Tek je svjetlo grada u snu, dalo šansu da se približimo brodu…Taj mrak, nedostatk rasvjete, loše pristupne ceste, nedostatak vode i struje, nedostatak kontejnera za prikupljanje otpada, sastavni su dio standarda hrvatskih ribara!

Petar Baranović

Taj opis zapuštenih privezišta i iskrcajnih mjesta, bez svjetla, struje i vode, odgovara opisu velikog broja iskrcajnih mjesta koje je brižna birokracija propisala ribarima iz udobnosti klimatiziranih ureda u kojima navodno rade svoj posao!

Danas, kad tehnologija grabi brzinom koju ljuski um teško može pratiti, u ribarskim lukama u kojima smo prisiljeni obavljati ribarski posao, uz poneki izuzetak poput Tribunja ili Lamnjane, vlada standard gotovo istovjetan onomu, kojeg su imale na privezištu čuvene tri karavele kojima je Columbo otkrivao kontinent mira i progresa… Taj mrak koji su nam u portima nametnuli odgovorni, uz prateći nered, žeđ na koju su nas osudili jer gotovo nigdje tekuće vode, zapravo je mrak njihove savjesti i zdravog razuma!
Photo: Boris Kačan

Bilo bi mi doista drago da resorni ministar iziđe iz plašta kojim ga pokriva PR služba, pa da skupi hrabrosti i utvrdi pravu istinu u kakvim uvjetima radi ribarska struka danas! Možda bi tad, u najmanju ruku gusti mrak ribarskih luka probila tek slabašna svjetlost koju daju rumeni obrazi čovjeka kojemu je doista nelagodno… jer zasigurno bi ga bilo stid vidjeti koliko ništa ne rade oni koji bi o tome trebali voditi brigu! Dotle nam je i ove i sve sljedeće noći koračati kroz tamu do ribarskog broda…

Petar Baranović