Američka ratna mornarica na reparaturi: U Viktoru Lencu trenutno tri broda!

RIJEKA – Čak tri broda Američke ratne mornarice od jučer su u brodogradilištu »Viktor Lenac« što je, pohvalili su se u ovom škveru, neviđen prizor, barem što se tiče europskih brodogradilišta, da su istovremeno na poslovima održavanja i remonta čak tri američka ratna broda.

Jučer ujutro u brodogradilište u Martinšćici uplovio je zapovjedni brod njihove Šeste flote USS Mout Whitney, zajedno sa 300-ak članova posade koji je, de facto, postao stalni gost ovog brodogradilišta. Ovo je peti put da USS Mount Whitney stiže u Lenac, otkad je ovaj škver intenzivirao svoj program suradnje sa Američkom ratnom mornaricom.
Nakon dva velika i više desetaka milijuna dolara vrijedna zahvata na njegovoj modernizaciji, USS Mount Whitney ovog je puta stigao u Martinšćicu na redovno održavanje i remont, a zadržat će se oko mjesec dana. Još otprije u Lencu su i dva aluminijska dvotrupca, njihovi logistički brodovi USNS Trenton i USNS Carson City.

Kako doznaje Novi list, USNS Trenton trebao bi isploviti tijekom idućeg tjedna, a u prilog sve plodonosnije i uspješne suradnje Viktora Lenca i Amerikanaca govori i informacija da se na ovim brodovima na kraju napravilo i više poslova od onog što je prvotno bilo ugovoreno.

Orjana Antešić, Novi list