Imaju više noćenja od Splita, Zadra i Opatije, a na jednog stanovnika imaju sedam gostiju!

Foto: Wikimedia

MEDULIN – Najbogatija su hrvatska općina s proračunom od 180 milijuna kuna, po indeksu razvijenosti nalaze se na drugom mjestu iza Kostrene ali ispred Grada Zagreba, a po broju noćenja šišaju Zadar, Split, Lošinj, Opatiju, Umag. U špici sezone na njihovom teritoriju živi 50-ak tisuća ljudi, a samo prošle godine ostvarili su 2, 8 milijuna noćenja. Lani se mogu pohvaliti s prihodima od 85 milijuna kuna, a imaju registriranih 298 obrta od kojih je većina vezana uz ugostiteljstvo.

Riječ je o općini Medulin koja se nalazi na najjužnijem dijelu istarskog poluotoka, a u kojoj životni standard i kvaliteta života ubrzano rastu. Kontinuirano ulažu u komunalnu infrastrukturu, izgradnju prometnica, gospodarenje otpadom, razvijaju projekte od kojih neki dosežu višemilijunske vrijednosti, a u fokusu razvoja orijentirani su na ulaganja i podizanje kvalitete u obrazovanju, kulturi, socijalnoj skrbi, zaštiti kulturno-povijesne baštine, piše Glas Istre.

Ispaša uz apartmane

Kroz najambiciozniji projekt Medulin Active park, čija vrijednost trenutno doseže oko 22 milijuna eura, planiraju postati najprepoznatljivija sportska destinacija u zemlji. Naime, na površini od ukupno 19 hektara plan im je izgraditi nogometni stadion, rekreacijski centar, teniski teren i atletsku stazu, a u sklopu rekreacijskog centra planirana su i dva bazena – mali sa staklenim stijenama i veliki olimpijski bazen. U planu je i gradnja sportskog hotela.

Nedavno su otvorili i svoju radio postaju, a njihov vrtić ima jedan od najkvalitetnijih predškolskih programa na razini čitave Hrvatske. Podržavaju lokalne umjetnike i organiziraju brojna kulturna i društvena događanja. Nisu se odrekli poljoprivrede i konkretne podrške lokalnim poljoprivrednicima. Tako na području medulinske općine, za razliku od nekih drugih u Istri, nije rijetkost vidjeti stoku na ispaši nedaleko apartmana i kuća za odmor. Bave se maslinarstvom, a njihova ulja nalaze se uz bok svjetske maslinarske elite. No ono čemu posvećuju najveću pažnju jest održivi razvoj i turizam koji na njemu žele graditi. Svjesni da neće moći još dugo izdržati ukoliko im turističke brojke i dalje budu rasle, medulinci planiraju turizam preorijentirati na cijelu sezonu jer u suprotnom to postojeća infrastruktura neće moći izdržati.

Danijela Bašić-Palković, Glas Istre